Autó, Belföld, Érdekes

Sok magyar autós nem tudja, de bírság járhat, ha rosszul használjuk a klímát

Európa sok országában szabály tiltja a motor járatását álló autó esetén, és ez bizony probléma lehet, ha a felhevült autónkat még beszállás előtt, parkoláskor szeretnénk jól lehűteni a klímaberendezéssel.

 

 

 

Sokan kerültünk már ilyen helyzetbe. Pokoli nyári hőhullám, 35 fokban aszalódunk a napon, az autónk beltere pedig valódi kemence. Tűzforró ülések, pokoli levegő, a napon hagyott autóban ilyenkor 50-55 Celsius-fok is lehet. 
Egyértelmű reakció, hogy egy gyors motorindítást követően teljes erőbedobással kezdjük üzemeltetni a klímát, és árnyákba állva, de az autóra rálátva várunk pár percet, amíg kellemesen hűvös lesz az utastér. Nos, ha egy ilyen akció közben épp megtalál minket egy rendőr, akkor ha nem néz félre, és végezni akarja a munkáját, már tölti is a büntetési csekket. 
Ez ugyanis környezetvédelmi okokból sok európai országban tiltott. Ugyanúgy vonatkozik a téli hosszú melegítésre, mint a nyári hűtésre, és volt már példa komoly büntetésekre is. Az osztrák autóklub közlése szerint 2018-ban egy klagenfurti autós 55 eurós (20 ezer forint) büntetést kapott, mert indulás előtt hosszan járatta a motort.
Az ÖAMTC (osztrák autóklub) szerint a sofőrnek még szerencséje is volt, mert általában 75-150 eurós büntetést szoktak kiszabni ezért, de elvileg akár 5000 eurós (1,8 millió forint) bírság is járhatna. Németországban 10 eurós “csekket” osztanak az álló helyzetben való motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (durván 16 ezer forint) pénzbírságra lehet számítani.
Franciaországban 135 euró a büntetési tétel, melynek érdekessége, hogy már 1963-tól él a szabály. Belgiumban 130 euró a büntetés. Magyarországon egyelőre nincs ilyen büntetési tétel. Érdemes az autó utasterét úgy lehűteni, hogy az ablakokat leengedve kiszellőztetjük az utasteret. Ezt követően a kapcsoljuk be a légkondicionálót, amelyet ha kint nagy a forróság ne állítsunk 20-22 fokra, mert a nagy hőkülönbség nem egészséges.

forrás: vezess.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?