Belföld

Figyelem! Szerdától indul a roham a kutakon – tovább emelkednek az üzemanyagárak

Erre kell készülni.

 

 

 

Szerdán tovább fog emelkedni a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, előbbiért bruttó 7 forinttal, a utóbbiért bruttó 10 forinttal kell majd többet fizetni – írta a holtankoljak.hu.

Szeptember 20-ától az autósok az alábbi átlagárakkal találkozhatnak:

  • 95-ös benzin: 662 Ft/liter
  • Gázolaj: 686 Ft/liter

Legutóbb szeptember 15-én emelkedtek az üzemanyagárak, akkor a benzin bruttó 7 forinttal, míg a gázolaj 11 forinttal drágult.

„A kitermelés csak 100,9 millió hordó naponta, 1,3 millió hordó hiányzik, azt csak készletből lehet pótolni. Ebben Oroszország és Szaúd-Arábia önkéntes (vagy önkényes) termeléscsökkentése a ludas, amit a nagy termelésfokozók, az Egyesült Államok, Brazília és Guyana nem tudtak ellensúlyozni. A piacon a hiány mindig áremelést szül, és az utóbbi időben a kitermelési mellett a finomítói kapacitásokban is hiányjelenségek voltak”

– mondta Balogh József energetikai szakértő a Telexnek.

A portál jelezte, az üzemanyagok drágulásának tendenciái valószínűleg tovább fognak folytatódni, amelyet többek között a forint gyengülése, a magas adók és a verseny torzulása is előidézett.

Pletser Tamás, az Erste olaj, és gázipari elemzője szerint a 13 havi árbefagyasztás a nagykereskedelemben és a kiskereskedelemben is szűkítette a versenyt. A piacon az egyedüli ellátó a Mol maradt, miután az árstop idején mások veszteséggel már nem látták el a kutakat – mutatott rá a szakember.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?