Kvíz

Matekzseni vagy, ha megoldod ezt a feladatot (nem fog sikerülni)

Egy fiatal hölgy olyan reakcióláncot indított el a Twitteren, miután közzétett egy látszólag egyszerű matematikai feladatot. A poszt alatt heves viták kerekedtek, ahol mindenki a saját nézőpontját próbálta érvényesíteni. Az ironikus az egészben az, hogy mindenki úgy gondolja, neki van igaza. A Pjmdoll néven futó felhasználó posztjára rengeteg válasz érkezett július végén, melyben a matematikai kérdést tartalmazó kép látható. A kommentelők két csoportra szakadtak és hevesen vitatkoztak a megoldásról.

 

 

 

Mégis miért vitáztak annyit az emberek? A matematika nem állapított meg egyértelmű szabályokat, amelyek mindig érvényesek? Nos, úgy látszik, nem ebben az esetben – állítja az Upworthy.

Az egyik oldal azt állítja, hogy az egyenlet helyes válasza 1, mivel először a zárójelen belüli műveletet kell kiszámolni, majd következik a szorzás:

8÷2(2×2) = 8÷2(4) = 8÷8 = 1

A másik oldal ezzel szemben azt mondja, hogy a helyes eredmény 16, mert a zárójel utáni műveleteknél balról jobbra kell haladni:

8÷2(2×2) = 8÷2×4 = 4×4 = 16.

De végül is kinek az álláspontja a helyes?

Ez a kérdés olyan, mint a „félig tele vagy félig üres” pohár probléma. Bár a matematikának megvan a saját rendszere, az emberi tényező mindig közbejátszik. Az ember által alkotott rendszerek nem mindig tökéletesek.

A Berkeley Egyetem szakértői szerint a vitatott képlet rosszul van megfogalmazva, így nincs egyértelmű válasz.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?