Belföld, Hírek

Zivatarokat, felhőszakadást, viharos szelet hoz a hétvége – még jégeső is jöhet

A jó hír pedig az, hogy most sem lesz 40 fokos hőség.

 

 

 

 

Mint arról korábban írtunk, sorra dőlnek a hőségrekordok Nyugat-Európában, Franciaországban és Németországban is 40 fokos a hőség.

Nálunk egyelőre nem kell tartani ilyen forróságtól,

ezen a hétvégén is záporok, zivatarok, viharos széllökések zavarják meg a strandidőt.

Az Időkép elemzése szerint

egyre labilisabb, nedvesebb levegő érkezik hétvégére, sokfelé leszakadhat az ég.

Még jégeső is jöhet, bár az idő meleg marad.

Pénteken főleg északon, északkeleten és a Dunántúlon alakulhatnak ki szórványosan záporok, zivatarok a délutáni, esti órákban – délnyugaton már reggel, délelőtt is -, hazánk nagy részén viszont még a napsütés lesz meghatározó.

A szél nyugatira, északnyugatira fordul, időnként élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között lesz, és nyugaton lesz melegebb.

 

 




 

 

 

Szombaton és vasárnap már a napos időszakok mellett már gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé kell kialakulhatnak záporok, zivatarok. Sok helyen kell csapadékra számítani, a lassú áthelyeződésű cellákhoz elsősorban felhőszakadás, néhol jégeső társulhat.

„Szupercellák kialakulására is van esély, ezeket akár nagyobb méretű jég, heves szélvihar is kísérheti”

– írja az Időkép.

Továbbra is marad a meleg idő, a napos időszakokban 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, zivatarokat követően viszont átmenetileg több fokkal lehűlhet a levegő.

A jelenlegi adatok szerint még a következő hét elején is többfelé fordulhatnak elő záporok, zivatarok.

Hétfőn több-kevesebb napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Több helyen várható zápor, zivatar, lokálisan felhőszakadás is. Az északnyugati szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

Kedden több lesz a napsütés, de keleten még erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Arrafelé zápor, zivatar még előfordulhat. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?