Belföld

Meghalt Tiboldi Mária

84 éves korában elhunyt Tiboldi Mária, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, a Budapesti Operettszínház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

 

 

 

„A gyászoló család nevében mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tiboldi Mária magánénekes, Jászai-díjas, a Budapesti Operettszínház Örökös Tagja, a Halhatatlanok Társulatának tagja, Robert Stolz-aranyérmes és Kálmán Imre-emlékplakettel díjazott színművész, Velence város díszpolgára, Szolnok város arany érdemrenddel kitüntetett művésze életének 85. esztendejében a mai napon délután csendesen elhunyt. Temetéséről később intézkedünk” – írja az ATV.

Tiboldi Mária a gyermekkora óta Kálmán Imre zenéjének bűvöletében élt. A színművészeti főiskola elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz került, ahol rögtön a Cirkuszhercegnő főszerepébe ugorhatott be, majd eljátszhatta a Csárdáskirálynőben Vereczki Szilvia szerepét. A Fővárosi Operettszínház következett, majd Kálmán Imre szerepeivel bejárta az egész világot Moszkvától Izraelig, Bécstől Amsterdamig, Berlintől Tokióig. Állandó repertoárján volt a Csárdáskirálynő, a Cirkuszhercegnő és persze, a Marica grófnő is.

Ezeket az operetteket szerte a világban három nyelven énekelte egészen 2001-ig. Kálmán Imre születésének 100. évfordulója alkalmából a német, az osztrák és a magyar televízió koprodukciójában készült Kálmán Show énekes-műsorvezetőjeként is közreműködött. A Művészbejáró című életrajzi könyve 2018-ban jelent meg.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?