Belföld

Cigány-magyar békemenetetet rendeznek Budapesten

Első alkalommal rendez cigány-magyar békemenetet a Roma Szeretetszolgálat Budapesten. Az eseményt fiatal romák és nem romák szervezik a kölcsönös megismerés és az elfogadás jegyében. Céljuk a faji és a társadalmi alapú kirekesztés megszüntetése.

 

 

 

Békemenetet hirdetett a Roma Szeretetszolgálat szeptember 9-ére 12 órától az Oktogonra. A szervezők szerint a rendezvény célja a kontraszelekció megszüntetése, a cigány és a magyar barátság elősegítése, megerősítése.

Az esemény egyik szervezője, Schmauzer Viktor közölte: azt szeretné elérni, hogy

a roma nép ne legyen rossz példaként általánosítva és megbélyegezve Magyarországon a származása és a bőrszíne miatt. 

A Roma Szeretetszolgálat szerint „a magyarországi cigányság a magyar nemzet államalkotó tényezője, mivel több mint hatszáz éve él itt a Kárpát-medencében”. Mint írták, ennek ellenére az emberek mai napig nem ismerik a roma nyelvet, kultúrát, művészetet, identitást, hagyományt és érzelem világot, mint ahogy azt sem, hogy a romák honnan jöttek, kik ők és merre szeretnének tartani.

Rendszeres atrocitásoknak, fenyegetéseknek, megaláztatásoknak vagyunk kitéve. A cigányok nem szeretnének többet rettegésben, megalázva és kirekesztve élni Magyarországon!

– írták a szervezők.

Cigány-Magyar Békemenet Lesz-A Magyarországi Rasszizmus Ellen Szombaton

Posted by Viktor Schmauzer on Monday, September 4, 2023

forrás: index.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?