Kvíz

Hány lyuk található a pólón? Meglepődnél a válaszon!

Első pillantásra úgy tűnik, csak két lyuk van, de aki figyelmesebb, az észreveszi, hogy az optikai illúzió miatt valójában legalább négyszer annyi lyuk látható. Mégis, ez sem közelíti meg a tényleges választ.

 

 

 

Az optikai csalódásokban az a szép, hogy gyakran megtévesztik nem csak a látásunkat, hanem az agyunkat is, ami arra ösztönöz, hogy kicsit jobban megerőltessük a szürkeállományunkat, és ne automatikusan reagáljunk. Vegyük például ezt az optikai trükköt, ami szinte feladványszerűen kérdezi tőlünk: hány lyuk található a pólón?

Ha reflexből válaszolunk arra a kérdésre, hány lyukat látunk az optikai illúzióban lévő pólón, valószínűleg két lyukat mondunk. Azonban gyorsan rájövünk, hogy legalább négynek kell lennie, hiszen észleljük a póló mögötti hátteret is.

De itt egy meglepetés: a válaszunk nem pontos. A kérdés eleve csapda, mert ha azt kérdezzük, hány lyuk van a pólón, akkor figyelembe kell vennünk a nyakát, az alját és a két ujját is. Így tulajdonképpen nyolc lyukat számolhatunk össze a pólón. Ez hat lyukkal több, mint amennyit első benyomásra válaszoltunk volna, amikor szembesültünk az optikai illúzióval.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?