Kvíz

Keresd a hibát a képeken! Ebbe a 6 látszólag pofonegyszerű példába beletörik a fogad! Fogadjunk?

A következő feladvány kezdetben valóban frusztráló lehet sokak számára, hiszen elsőre nem könnyű azonosítani, mi lehet a hiba. Sokan keresgélnek, próbálkoznak, de nem azonnal esik le, hogy pontosan mi a probléma. Ugyanakkor érdemes eltölteni egy kis időt a feladvány megfejtésével, mert amint rálelsz a megoldásra, nemcsak a feladvány rejtélye oldódik meg, hanem az is megdöbbentően kiderül, hogyan tudott megtréfálni a saját elméd egy egyszerűnek tűnő kérdésben. Azt fogod tapasztalni, hogy az emberi agy néha milyen érdekes módon működik!

 

 

 

A képen nem csak a számok a lényegesek. Vess egy újabb pillantást a teljes alkotásra. Észre vetted az eltérést?

Ha nem, akkor most felfedjük: görgess tovább!

A hiba nem a számok terén rejtőzik, hanem a betűk között. Ismételd meg a „megtaláltad” szó vizsgálatát. A képen a következő áll: „megtalátlad”.

Bár helytelenül van írva, az emberi agy gyakran automatikusan korrigálja az ilyen apró hibákat, így ez sokaknak nem is tűnik fel. Vajon miért van ez így?

“Mert egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát, melyin serenrodbn vnanak a bteuk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslo és az ultosó bteuk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteu lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteut mgaát, hneam cska a szót eszgébéen. A cmabritgei emegyeten kéüszit eikgy tnuamálny áitllsáa sznreit a szvkaaon Bleül nicsn jlneestögfée akann, mkénit rdeeözndenk el a btüek: eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen. Ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlö, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jlneeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals.”

Ugye, milyen érdekes?

Bár gyakran hallani, hogy ennek a rejtvénynek a megoldását csupán az embereknek egy csekély 2%-a képes kibogozni, felmerül a kérdés: vajon tényleg ennyire kifinomult lenne a feladvány? Kérlek, nézz rá alaposabban, és hagyd, hogy a saját ítéleted formálódjon meg róla.

Ehhez a feladványhoz hozzá is társítottak egy időkeretet. Azt sugallják, hogy az igazi kihívást akkor éred el, ha 15 másodpercen belül sikerül megtalálnod a megfejtést. Viszont ha netán elakadnál vagy nem találnád a választ, semmi ok a csüggedésre: szívesen megosztjuk veled a helyes megoldást.

A HELYES MEGOLDÁS:

A válasz: 2. Ha más eredményre jutottál, bemutatjuk, hogyan is kellett volna gondolkodnod.

Kezdésképpen, fontos megértenünk, hogy az első két sor nem része az egyenletnek, mert ezeken a sorokon nincsenek műveleti jelek, tehát csak az utolsó sorral kell foglalkoznunk.

Ezután a matematikai műveletek sorrendjét kell alkalmaznunk. Ebben az egyenletben elsődlegesen a szorzást kell elvégezni, majd utána az összeadást. Az egyenlet így néz ki:

1 1×0 1=?

1 0 1=2

Egyszerű, ugye? Hát, neked összejött?

matek feladat

A gyerekek képesek könnyedén rájönni a megfejtésre, hiszen gyakran egyszerűen és közvetlenül közelítenek a problémákhoz. Ezzel szemben mi, felnőttek, sokszor bonyolítjuk a helyzetet azzal, hogy túlgondolkodjuk és túlbonyolítjuk a megoldást. Valószínűleg a tapasztalataink és a korábbi tudásunk miatt hajlamosak vagyunk túl sok részletre odafigyelni, ami eltérít minket az egyszerű megoldástól.

Vess egy alapos pillantást az alábbi ábrára, és próbáld meg megállapítani, milyen elem vagy szám kerüljön a hiányzó mezőbe!

Talán arra gondoltál, hogy a 6-os számot kell beírni? Nos, ez a válasz nem helyes.

Már majdnem feladtad?

Ne aggódj, segítünk és bemutatjuk a helyes megfejtést.

Ez a rejtvény első látásra talán egyszerű matematikai játéknak tűnik. Azonban, ha részletesebben elemezed az egyenlet két oldalát, hamar rájössz, hogy valami nem stimmel, a „matek nem jön ki”.

Hogyan is fejthetnénk meg akkor ezt a furfangos kihívást és melyik szám illik a kérdőjel helyére? A kulcs az, hogy ne csak matematikai, hanem logikai gondolkodásra is támaszkodj. Keresd meg azt a műveletet, melyet az egyenlet bal oldalán lévő két szám számjegyeivel kell végrehajtanod, hogy eljuss az eredményig a jobb oldalon. Ezen folyamat révén megtalálhatod az egyelőre rejtélyes számot.

Tessék, itt van a feladvány. Adj magadnak elég időt és próbáld megérteni, mi lehet a kulisszák mögötti titok. Egy kis további segítségként hozzátenném: engedd szárnyalni a kreativitásodat és az analitikus gondolkodásodat!

A HELYES MEGOLDÁS:

A helyes válasz a 40. A képen lévő számok mögötti logika a következő: vedd az első számot, add hozzá a másodikat, majd az így kapott eredményt szorozd meg az első számmal. Így jön létre az egyenlet jobb oldalán szereplő szám. Például:

(2 10)*2=24; (3 6)*3=27, és így tovább. Előre szóltunk, hogy nem lesz egyszerű a feladvány! Nem véletlenül okoz fejtörést számos embernek ez a rejtvény.

2a564e5933484d44945a757dbff9e9e3

Mindenkit szeretnek meglepni egy különleges logikai kihívással. Az alapvető kérdés egyszerű: Melyik parkolóban található az autó? Azonban ne hagyd, hogy az egyszerűsége megtévesszen! Statisztikák szerint az emberek csupán 10%-a képes helyes választ adni mindössze 2 perc alatt. Készen állsz arra, hogy teszteld a gondolkodási képességedet és bekerülj ebbe az exkluzív csoportba? Akkor kezdjük! Hányas parkolóban áll az autó?

A HELYES MEGOLDÁS:

Íme a válasz: az autó a 87-es parkolóban áll. A trükk az volt, hogy a képet meg kellett fordítani, és ezen keresztül észrevehetővé vált a helyes szám. Amikor a képet elforgatjuk, minden a helyére kerül és az 87-es szám válik egyértelművé.

861e42fa508a4aad96f3662c9130e84c

Ez a feladvány első látásra egyszerűnek tűnik: csak néhány összeadás, nem is tűnik bonyolultnak, ugye? Ám amint az első soron túljutunk és a második sorhoz érünk, sokak arcán elkezd megjelenni a zavartság. Hirtelen az egyszerűnek hitt matematika furcsa fordulatot vesz.

9fa15f15dd104cb0b6b6bc43bfe94171

Hogyan is kaphattuk meg ezt az eredményt? A megfejtés meglepően egyszerű, bár nem mindenki jön rá könnyen: az adott összeghez folyamatosan hozzá kell adni az előző lépés összeadásának eredményét. A feladvány matematikai része nem túl bonyolult, azonban a mögöttes logika kiderítése sokak számára adhat fejtörést és izgalmat. Kíváncsi vagyok, neked mennyire okozott gondot megfejteni ezt?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?