Belföld

Pszichológiai vizsgához kötnék a jogosítványt

A szakértő szerint a balesetek legnagyobb százalékát nem is az ittas vezetők okozzák, hanem a „ferde személyiségű” emberek.

 

 

 

Három év alatt kétszeresére, 167-ről 293-ra nőtt a közúti veszélyeztetés bűncselekményét elkövetők száma, ezért pszichológiai vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete – erről Hoffmann Csaba alelnök beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte a legtöbb balesetet nem az ittas vezetők, hanem az agresszív, nárcisztikus sofőrök okozzák. Mint mondta:

„Rengeteg autóvezető van, aki dugóban ül, és biztos vagyok benne, hogy a dugóban álló autós mellett három-öt perc múlva megjelenik a leállósávban egy nagyteljesítményű autó, amely aztán elszáguld a sor mellett.

Aki ezt vezeti, mindenki felett állónak érzi magát. Egy nárcisztikus alkat. Nem szabadna az ilyet beengedni a forgalomba. A pszichológusok ezt meg tudnák szűrni.

A szervezet szerint már magába a KRESZ tananyagba, illetve a KRESZ szabályozásba is jó lenne, ha pszichológus beleírna olyan tanítható esettanulmányokat és viselkedési normákat, amelyek arra vonatkoznának, hogy az ilyen helyzetekben hogyan kell helyesen viselkedni.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete az Építési és Közlekedési Minisztériummal hoz létre közös munkacsoportot a KRESZ felülvizsgálata érdekében, az erről szóló társadalmi vita ősszel kezdődik.

forrás: noizz.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?