Érdekes

„Szerintem a bor segített” – Kilenc hónapot adtak neki az orvosok, 45 évvel később halt meg

Sikerült kicseleznie a halált, és bár csak kilenc hónapot jósoltak neki az orvosok, 45 évvel később hunyt el az amerikai férfi, aki úgy érte el a nem mindennapi túlélést, hogy az Egyesült Államokból a görög Ikaria szigetére költözött, amely a hosszú életű embereket gyűjtő kék zónás területek egyike.

 

 

 

Stamatis Moraitis 1976-ban kapta meg a szörnyű hírt, hogy tüdőrákja miatt körülbelül már csak kilenc hónapja lehet hátra. Ekkor a férfi úgy döntött, hogy elhagyja az Egyesült Államokat, ahol új életet kezdett és családot alapított, és visszatér hazájába, a görögországi Ikaria szigetére.

Az volt a terve, hogy bort fog inni, és türelmesen várni fogja az utolsó napot, de ahogy teltek a hónapok, egyre erősebbnek érezte magát. Majd elérkezett a baljós kilencedik hónap, de Stamatisnak kutya baja nem esett. A bácsi végül 2013-ban halt meg, mintegy 45 évvel a diagnózis felállítása után, 98 éves korában, bár ő maga 102 évesnek vallotta magát.

A BBC-nek nyilatkozva hosszú életének titkáról viccelődött:

Nem vagyok orvos, de szerintem a bor segített.

Hogy mi lehetett a valódi ok, valószínűleg sosem derül ki, de biztosan köze lehetett hozzá a szigetnek, amelynek szlogenje is úgy szól: „a sziget, ahol az emberek elfelejtenek meghalni.”

Valójában ez is egy úgynevezett kék zóna terület, amely a Föld azon területeit foglalja össze, ahol az emberek átlagos életkora jóval magasabb, mint a közelükben élő többi helyen.

Ami Stamatist illeti, ő maga a hosszú élettartamát a helyi eredetű élelmiszerek fogyasztásának, köztük a bornak, valamint a stresszmentes életmódnak tulajdonította.

forrás: noizz.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?