Érdekes, Étel/Recept

Gyomorforgató baciktól hemzseg a bolti zsemle, felkavaró videó terjed az interneten

Brutális mennyiségű baktérium van a bolti zsemléken.

 

 

 

Az élelmiszerbiztonság és az egészség szempontjából fontos tudnunk, hogy mennyi bacilus terjedhet a péktermékeken a boltokban és milyen piszkosak vagy nem piszkosak az élelmiszerek az áruházakban. A közelmúltban egyre több figyelmet fordítanak az élelmiszeripari higiénia kérdéseire, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fogyasztók tájékoztatására az élelmiszerbiztonságról. Ezért fontos tudnunk, hogy milyen óvintézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy védelmezzük saját higiéniánkat.

KELL-E AGGÓDNI A BACIK MIATT A PÉKTERMÉKEKEN?

Az élelmiszereken található bacilusok számos egészségügyi kockázatot jelenthetnek, és fertőzést okozhatnak, mint például hasmenést, hányást és gyomorrontást. A pékáruk azért is vannak kiemelt veszélynek kitéve, mert ezeket is szeretjük összefogdosni a boltban és a legtöbb mikroorganizmus épp a kezünkről kerül rá az ételekre. A napokban felkapott TikTok videók között éppen ezzel kapcsolatban készült egy kísérlet, amiben a felvétel készítője két hétköznapi bolti zsemlét vizsgált meg, hogy vajon mennyi bacilus és gomba tenyészik ki belőlük. Bár első elrettentő lehet a látvány, azért nem halálos. 

Ezek a mikroorganizmusok egyébként nem veszélyesek ránk nézve, főleg nem egy egészséges immunrendszernek. Na meg persze ott a gyomorsav…

Ezt mondja videója végén megnyugtatásképpen Plantprotecting Rita, aki bemutatkozása szerint növényorvos, PhD hallgató és azzal vált népszerűvé a TikTok-on, hogy házilaborjában megvizsgálta mennyi szennyeződés, bacilus található a magyar tömegközlekedési eszközök fogódzkodóin és ülésein. 

Na persze a szalmonella valós probléma. Az áruházakban különösen fontos a higiéniai előírások betartása a pékáruk előállításakor, csomagolásakor és kihelyezésekor. A megfelelő hőmérséklet, tisztaság és higiéniai protokollok betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy minimalizáljuk a bacilusok jelenlétét a péktermékekben.

Tényleg piszkosak az ételek az áruházakban?

Az áruházakban található élelmiszerek környezetében számos olyan tényező van jelen, amelyek szennyeződést okozhatnak. Ilyen tényezők lehetnek például a kosz, a piszok, az a szennyeződés, ami a kezünkről jut rájuk és az esetleges rovarok. Ezek a szennyeződések könnyen átterjedhetnek az élelmiszerekre és a csomagolásokra, és potenciális veszélyt jelenthetnek az egészségünkre.

A bolti vásárlás során fontos, hogy figyeljünk az élelmiszerek megjelenésére és állapotára. Figyeljünk rá, ha az élelmiszer csomagolása szakadt vagy szennyezett, és kerüljük az olyan termékeket, amelyek nyilvánvalóan piszkosak vagy romlottak. Ha betegek vagyunk, vagy bármilyen fertőző betegséget kapunk el, próbáljunk meg a gyógyulás idejéig érintésmentesen vásárolni.

@plantprotecting Zsömle teszt – hanggal nézd! Ilyen mennyiségben nem tud a zsemlén felszaporodni mikroorganizmus, hiszen nem kedvező nekik a közeg. A minták veszélyes hulladék gyűjtőbe mentek a teszt után. #agarlemez #agarplate #zsömle #zsemle #nekedbe #pusztuljonforyouba #teszt ♬ eredeti hang – Plantprotecting Rita

forrás: promotions.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?