Celeb / Híresség

Messziről jött, de felért a csúcsra? Manuel 23 éves korára letarolta a magyar zeneipart

Gödöllei Emánuel, avagy ahogy az ország ismeri, Manuel, a 2019-es X-Faktor talán legnagyobb felfedezettje, aki annak ellenére is győztesként távozott a műsorból, hogy csak a negyedik helyezett lett. A zenész július 11-én ünnepli 23. születésnapját, a jeles nap alkalmából visszatekintettünk eddigi életútjára: hogyan lett egy fizikai melós srácból országszerte turnézó előadó, a The Voice zsűrijének tagja.

 

 

 

Az X-faktor valódi nyertese

Az átlag magyar relatíve kevés X-Faktor győztest tud felsorolni. Az első 3 szériára nagyjából mindenki emlékszik: Vastag Csaba, Kocsis Tibó, Oláh Gergő – de itt mintha elvágták volna a fonalat, és rákeresés nélkül már nehezebben lehet felidézni a többi nyertest. Ha a kilencedik évad szóba kerül, a “ki nyerte meg?” kérdésre több ismerősöm is rávágja, hogy Manuel.

Pedig ez tévedés, a rapper még csak dobogós sem lett, 4. helyen zárta a tehetségkutatót. A többi X-Faktoros előadóhoz, sőt nyerteshez képest azonban Manuelnek egy dolog összejött: effektíven megmaradni a magyar könnyűzenei élet felszínén.

Manu 19 évesen tűnt fel a válogatón, már akkor saját számát előadva, a Messziről jöttemet, ami egyből hatalmas siker lett. A fiatal srác számában is megénekelte, nehéz körülmények között nőtt fel. Apja több éven keresztül bántalmazta őt, egyik testvérét és édesanyját is. 16 éves volt, mikor anyukája 4 gyermekével ki tudott szakadni a bántalmazó közegből.

A rapper elmondása szerint később fizikai munkát végzett, autómosóban és építkezéseken dolgozott, ezzel segítette családját egészen az X-Faktorig. A válogatón aztán hatalmas sikert aratott, onnantól kezdve relatíve simán vette az akadályokat, így ByeAlex mentoráltjaként kerülhetett az élőshowba, a későbbi első helyezett Ruszó Tibi és második helyezett Vanek Andor mellett.

A műsor sugárzása alatt a rappernek hétről hétre jöttek ki a számai, ezzel nem csak a körülötte lévő hype-ot fenntartva, hanem még nagyobb rajongó tábort is összegyűjtve. Kiesését követően sem hagyta abba a munkát, pár heti vagy havi rendszerességgel jelentette meg új trackjeit. Ezen túl featelni is elkezdett, többek között olyan előadókkal, mint egykori mentora és zenekara, a ByeAlex és a Slepp, a trapper Figurával, később a Valmarral, Brno X Spaccal és T.Dannyval.

Sikert sikerre

Habár Manuel idén februárig nem jelentetett meg teljes nagylemezt, a single számok és pár EP folyamatosan csöpögött a hallgatóknak. Az előadó zenéit nem csak a rajongói, de a szakma is elismerte. Az Anyu büszke, a Nem bánom és a T.Dannyval közös Talán egyszeres; a Messziről jöttem, a Ketten és a Kicsi lány kétszeres; a Mintegy filmben és a Deja vu háromszoros; a Zombi és a ByeAlexel közös Rossz esték pedig négyszeres platinalemez lett. Vagyis csak ezeket a számokat több mint 900 ezerszer töltötték le a hallgatók.

Manuel 2022-ben egy Fonogram díjat is bezsebelt a Valmar duójával közösen az Éget a napért. Az előadó nagyjából ettől a számtól kezdve kapott még nagyobb rivaldafényt, innentől Manu összes száma ott volt az amerikai zenei magazin a Billboard Hungary Songs nevű listájának top 30 zenéjében. Sőt, a Zombi című szám 8 héten keresztül vezette a ranglistát. Ezt az országban egyedül 2 szám előzi meg, Azariah és Desh közös száma, a Pullup (9 hét), és Beton.Hofi és Hundred Sins kollabja, a Bagira (10 hét).

Manuel végül idén februárban droppolta első, valódi nagylemezét az Idegent, aminek dalai nem csak YouTube és a Spotify trendingben voltak jelen, de a lemez a nemzetközi Spotify Global Debut Album toplistáján is a negyedik helyén szerepelt február 3. és 5. között. Erre a teljesítményre eddig kevés magyar előadó volt képes.

forrás: noizz.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?