Életmód, Érdekes

13 lelet és jelenség, amit a tudósok még mindig nem tudtak megmagyarázni

A tudósok is csak szétteszik tőlük a kezüket. Ha valaha is azt hitted, hogy a tudósok mindent tudnak, akkor ki kell hogy ábrándítsunk. Teljesen nyilvánvaló persze, hogy igyekeznek mindennek a végére járni és mindent megtudni mindenről, de talán épp ezért még jobban idegesek akkor, amikor valamit nem tudnak megmagyarázni. Merthogy vannak ilyen megmagyarázhatatlan leletek és természeti jelenségek, melyek nem csak számunkra, de a világ legnagyobb koponyái számára is érthetetlen rejtélynek bizonyulnak.

 

 

 

1 Római dodekaéder

Az első ilyen dodekaédert körülbelül 300 évvel ezelőtt találták meg Angliában, majd csaknem 100 másikat Európa-szerte. A tudósok ennek ellenére továbbra sem értik, hogy mire használhatták az ókori rómaiak ezeket a 12 szabályos ötszögből álló fém elemeket. Egyes feltételezések szerint gyerekjátékok lehettek, mások úgy vélik, hogy inkább a római hadsereg fegyverarzenáljához tartoztak.

2 Antiküthérai szerkezet.

1900-ban egy római teherhajó roncsában találták meg ezt az antiküthérai szerkezetet, mely valószínűleg a világ legkorábbi ismert analóg számítógépe volt. Becslések szerint az időszámításunk előtti második század végén építhették, és valószínűleg a Nap, a Hold és más bolygók útvonalának nyomkövetésére használták. Mivel azonban jó pár kulcsfontosságú alkatrésze hiányzik, ezért soha nem fogjuk megtudni, hogy mi is volt a pontos funkciója.

3 Ezek a Costa Rica-i kőgolyók időszámításunk szerint 700 és 1530 között készültek, de a szakértőknek máig fogalmuk sincs, hogy mire valók.



4 Lábnyomok a szíriai Ain Dara-i vaskori templomban. Mindegyik lábnyom körülbelül 1 méter hosszú, és 10 méterenként ismétlődnek, tehát aki hagyta, az 20 méter magas lehetett.

5 Richat-képződmény avagy “a Szahara szeme”.

Ez egy 50 km átmérőjű geológiai képződmény, amelyet meteorit becsapódás helyszínének véltek, de a vizsgálatok kimutatták, hogy a benne lévő kőzetek teljes egészében Földi eredetűek. Tehát máig sem világos, hogyan jött létre ez a hatalmas képződmény.

6 A szaúd-arábiai Al-Naslaa sziklaképződmény még mindig sok fejtörést okoz a tudósoknak, mivel nem tudnak rájönni, hogy mivel és hogyan tudták ennyire precízen átvágni ezt a sziklát középen.

7 Japán Asuka régiójának különböző részein szokatlan, négyzet alakú lyukakkal tarkított faragott kövek találhatók. Senki nem tudja, hogy mire használhatták őket.

8 Az éneklő dűne Kazahsztánban, ami olyan hangot ad ki, mintha valaki orgonán játszana.

Ez egy természetes jelenség: a hang homokszemek súrlódása miatt jön létre, de a tudósok még mindig nem értik, hogyan okozhatnak ilyen hangot.

9 Csillagzselé.

Ez egy zselészerű anyag, mely néha füveken, néha fákon megtalálható. Egyes tudósok a meteoritzáporok eredményeinek tartják, de a gyors párolgása miatt szinte lehetetlen tanulmányozni ezt a kocsonyaszerű anyagot. A “csillagzselé” néven ismert anyaggal kapcsolatos jelentések egészen a 14. századig nyúlnak vissza.

 

 

 

 

10 Körülbelül 100 görbe törzsű fenyőből álló erdő a lengyelországi Pomeránia régióban. Az 1930-as években ültethették őket, de hogy hogyan és miért lettek ilyen alakúak ezek a fák, azt senki sem tudja.

11 Catatumbói villámlás.

Ezt a jelenségeset a Catatumbó-folyónak a venezuelai Maracaibo-tóba történő találkozásánál fedezték fel. Ez gyakorlatilag egy soha véget nem érő vihar, ahol percenként akár 28 (!) villámcsapás is történik. Ez gyakorlatilag állandóan tart, évente csak néhány olyan hét van, amikor nincs vihar: körülbelül 200 zivataros nap van itt évente, de gyakran zivatar nélkül is folyamatos a villámlás. Egy lehetséges magyarázat szerint a mocsaras terület és a magas ózonszint okozza a példátlan jelenséget.

12 A Devil’s Kettle vízesés Minnesotában található, és az teszi ilyen különlegessé, hogy két ágból áll: az egyik ág egy sima vízesés, a másik viszont egy földalatti mélyedésbe ömlik, amiről a tudósok sem tudják, hogy hova folyik pontosan.

13 Ismeretlen eredetű Hessdalen-fények a norvégiai Hessdalen-völgy 12 kilométeres szakaszán.

Ezek a fények többféle színben és formában is láthatók: néha villognak, néha gyorsan mozognak, néha csak egyhelyben világítanak. Tevékenységük csúcsán hetente körülbelül 10-20 alkalommal figyelhetők meg, de senki sem tudja, mi ez pontosan és hogyan is jön létre. Sokan az UFO-khoz kötik őket, de a tudósok inkább úgy vélik, hogy valamilyen természeti jelenség lehet érte a felelős. Azt azonban ők sem tudják, hogy mi okozhat ilyet pontosan.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?