Életmód, Érdekes

Az agyhártyagyulladás 8 tünete, amelyekről minden szülőnek tudnia kell

Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyat és a gerincvelőt borító védőmembránok gyulladásával összefüggő betegség. Ennek a betegségnek az etiológiája változhat, de a különböző típusok tünetei általában hasonlóak. Úgy tartják, hogy a gyermekek a leginkább fogékonyak erre a betegségre. Ezért úgy döntöttünk, hogy emlékeztetjük a szülőket az agyhártyagyulladás megállapításának módjaira és arra, hogy mely tünetekre kell elsősorban figyelni.

 

 

Hirtelen láz

Az agyhártyagyulladás egyik tünete a hirtelen kezdődő láz. A gyermek elkezd reszketni, és folyamatosan arra panaszkodik, hogy mindig fázik.

A beteg hőmérséklete nagyon gyorsan emelkedik, és gyakran nehéz feladattá válik, hogy levigyük. Mivel azonban ez a tünet sok más betegség jele, figyelmet kell fordítani más tényezőkre, amelyek a gyermek állapotának változását mutatják.

Erős fejfájás

Az agyhártyagyulladás okozta fejfájás gyakran nem egyszerűen erős, hanem elviselhetetlen. Sőt, a fájdalom a beteg nyakára is hatással lehet, de a “hasogató” fejfájás miatt egyszerűen nem tud figyelni rá.

A kidomborodó kutacs fontos jele lehet az újszülötteknél az agyhártyagyulladásnak.

Kettős látás

Az agyhártyagyulladás által érintett személy nem tudja összpontosítani a látását, ezért megduplázódik a látása.


Hasfájás, hányinger és hányás

Az agyhártyagyulladásban szenvedő személy elveszíti étvágyát. Ez részben az állandó hányinger miatt következik be, amelyet gyomorfájás és hányás követhet.

Érzékenység az erős fényre

Az agyhártyagyulladás másik jele az erős fénytől való félelem, mert a gyermek szemének könnyezését és émelygést, valamint erősödő fejfájást okoz.

A nyakszirti izmok merevsége

Az agyhártyagyulladásban szenvedő gyermek különösen felismerhető helyzetben lehet: hátrahajtott fejjel és behajlított lábbal az oldalán fekszik. A nyakának kiegyenesítésére tett kísérletek gyakran nem járnak sikerrel.

 

 

 

 

 

 

Képtelenség a lábak kinyújtására

Még ha sikerül is a gyermek fejét a mellkasához hajlítani, a lábai azonnal behajlanak térdnél, és ebben a helyzetben lehetetlen lehajolni. Ezt a jelenséget Brudzinski-jelnek hívják.

Az agyhártyagyulladás esetén megjelenik a Kernig-jel is, amikor az ember nem tudja teljesen kinyújtani a lábát, ha azt kb. derékszögben felhúzzák.

Nem halványuló bőrkiütések

A bőrkiütés meningitis esetén is lehetséges. Ezzel a vizsgálattal nagyon könnyű felismerni egy egyszerű kiütést, amely nem kapcsolódik az agyhártyagyulladáshoz.

Fogj egy tiszta poharat, tedd rá a kiütésre, és erősen nyomd a bőrhöz, amíg az elsápad. Ha a foltok a bőrrel együtt elsápadnak, az illetőnek nincs agyhártyagyulladása. Ha a kiütés nem halványul, akkor orvoshoz kell fordulni.

Mit kell tenni?

Az agyhártyagyulladás veszélyes betegség, ezért, ha ezen tünetek bármelyikét észleled, azonnal hívj mentőt. A betegnek pihenést, csendet és tompított fényeket kell biztosítani a szobában, amíg az orvos megérkezik.

Tájékoztatni kell az orvost az összes észlelt tünetről. Nagyon nem ajánlott a kórházi kezelés elutasítása, ha agyhártyagyulladás gyanúja merül fel, mivel csak a fekvőbeteg osztályon lehetséges hatékonyan kezelni.

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?