Egyéb

Csörte: Durván beleszálltak egymásba a neves írók a Kossuth-díjak miatt

Többen beszálltak a vitába.

 

Áll a bál a Kossuth-díjak körül. Kukorelly Endre most az Indexen reagált Mezey Katalin válaszlevelére. A Kossuth-díjas író, költő sértőnek és rosszhiszeműnek tartja Kukorelly állításait, ezért azt kéri tőle, hogy vonja vissza rágalmait, és kérjen elnézést.

A lap pár nappal ezelőtt írókat kérdezett arról, mit gondolnak a magyar irodalmi díjakról. Kukorelly Endre az nyilatkozta, a művészeknek járó állami díjakkal rengeteg probléma van.

„Szinte kizárólag a kliensek kapnak díjakat, ami botrány. Állítom, hogy még a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás, mint napjainkban”

– fogalmazott.

Márton László rendező szerint ebben a helyzetben sokat segítene, ha jómódú emberek támogatnák az irodalmat. Péntek Orsolya pedig úgy látja, olyan társadalomban élünk, ahol nincs abban egyetértés, mi az érték.

„A döntéseket Mezey Katalin egy személyben hozza meg, ő az egyetlen irodalmár a Kossuth-díj-bizottságban. Ő válogat, bár nem értem, milyen szempontok szerint, csak azt látom, hogy igazságtalanul és méltánytalanul teszi. Felháborító, hogy ki mindenki kapott és nem kapott, olyannyira, hogy az már komikus”

– fogalmazott Kukorelly Endre.

Az lap felkérésére Mezey Katalin egy véleménycikkben reagált az ügyben. A Kossuth-díjas író, költő végtelenül sértőnek és rosszhiszeműnek tartja Kukorelly kijelentéseit, és arra kéri Kukorelly Endrét, vonja vissza rágalmait, kérjen tőle elnézést.

Ezt követően Kukorelly Endre eljuttatta válaszlevelét az Indexhez, amelyből alább közlünk részleteket:

„(…)Kedves Kati – ha megengeded –, gondolhatod, szoktam ironizálni, most nem teszem. Őszintén mondom, fotódra pillantva és leveledet olvasva megfájdult a szívem!

Véleményemet erről az egész rémségtől, díjazás, inkorrektség és/vagy szakmaiatlanság, természetesen fönntartom (az önkritika utoljára akkor dívott, amikor én még csak ordítottam és toporzékoltam, Juhász Ferenc és Nagy László pedig szövővőként dolgozott a bányában), de távol álljon a személyeskedés.”

„(…)Gondolod, ha ez bármi haszonnal járna, csak »’sokévi hallgatás után« mondtam volna el a véleményem? Nem gondolod, hogy sokan, akik nekem irkálnak, azért nem teszik nyilvánosan, mert ők még bíznak – mit tudom én, mibe? Meg kell-e ismételnem, hogy magam nem pályázom díjakra? Und aber, létezik ember, akinek hasznos, ha »sok jeles« vagy jelöletlen kollégáját bántja?

IGEN, KATI, BOCSÁSS MEG, HOGY MEGISMÉTLEM, TE SÉRTETT EMBER VAGY,

ÉS EZT RAJTAD KÍVÜL SENKI SEM TUDJA JOBBAN.”

„(…)Ami a díjazottakat illeti: állítottam, hogy tehát »szinte kizárólag a kliensek kaptak«. Most – uhh, kegyetlen munka – végigmentem a névsoron; oké, nem kliensek a kollégák, hanem – közeliek. Ami korántsem értékkategória, közülük néhányan (konkrétan pl. Szőcs, Király) megérdemlik, ám egy nevet említs magadon kívül (2015), akire ez nem vonatkozik! Senki a fennálló kurzussal nem szimpatizálók közül! Ez több mint bűn. Ez hiba, ahogy Antoine de Boulay gróf mondotta volt Enghien hercege kivégzésekor.

A szocik/libsik vigyáztak erre (oszt’ mire mentek vele, mondhatjuk, de ne mondjuk!), mindenesetre jól emlékszem, szegény Karátson Gábor milyen képet vágott, amikor gratuláltam a díjához.

JÓVAL SÚLYOSABB, MÉG ENNÉL IS SÚLYOSABB VISZONT A JÓZSEF ATTILA-DÍJAZÁS-SOROZAT.

EZ IGAZI BOTRÁNY.”

Kukorelly Endre levelére reagált a Magyar Írószövetség is. Szerintük ez hazugság, sőt felszólították az írót, kérjen elnézést Mezey Katalintól, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díj-bizottságtól. Kukorelly Endre erre is reagált. Mint a lapnak írta, a véleményét fönntartja.

Az ügyben megszólalt Petőcz András író is, aki viszont nem gondolja, hogy Kukorelly Endrének bocsánatot kellene kérnie Mezey Katalintól. A Szépírók Társasága pedig közleményben állt ki Kukorelly mellett.

(index.hu nyomán) |forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?