Egyéb

Lehull a lepel Orbánék újabb tervéről: Kiderült, miért kell nekik tízezer vendégmunkás a Fülöp-szigetekről

A szakértő jelezte, a bérnövekedések lassulását okozhatja a kormány döntése.

 

Beszámoltunk róla, hogy egy Fülöp-szigeteki televízió riportja szerint tízezer munkavállalót vár Magyarország a dél-kelet-ázsiai országból, akiknek már meg is kezdődött a toborzása. A vendégmunkásoknak nettó 195 ezer forintos fizetést ígérnek.

Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) elnöke ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy mindez

az elmúlt időszak hazai bérnövekedési ütemének lelassulását okozza majd.

Az LMP úgy látja, a toborzás egy újabb bizonyíték arra, hogy a magyar munkavállalóknak nincs szükségük az akkumulátorgyárakra.

„Van itt több százezer cigány munka nélkül, csak nem tudnak róla, vagy nem akarnak tudni róla”

– mondta többek között Farkas Flórián a szolnoki romaügyi konferencián, hozzátéve, ő sokkal szívesebben látná, ha a vendégmunkások helyett a romákat foglalkoztatnák.

„Ha nem akarjuk, hogy külföldi munkavállalók jöjjenek be, akkor ezeket az embereket be kell vonni”

– jelentette ki Farkas Flórián.

Az LMP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, a munkások toborzása azt bizonyítja, hogy Magyarországon nincs szüksége sem az akkumulátorgyárakra, sem pedig az üzemek által kínált munkahelyekre.

„Nem tudjuk kiállítani azt a munkaerőt, nincs igény ilyen alacsony értékű munkahelyekre, ezért hoznak be külföldről munkavállalókat. Hogyha magas hozzáadott értékű munkahelyeket hoznának létre, amiknél magas fizetést biztosítanak és biztonságos körülményeket, akkor egészen biztosan lenne magyar munkavállaló”

– mondta az üggyel kapcsolatban Kanász-Nagy Máté.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke biztos abban, hogy a vendégmunkások foglalkoztatása miatt

lecsökken az elmúlt időszakra jellemző bérnövekedési ütem.

„Meggyőződésem az, hogy le fognak csökkenni azok a bérnövekedési ütemek, amik az elmúlt időszakban jellemzőek voltak akár a feldolgozóiparban is. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban is le fog szakadni a magyar átlagkereset már a régiós átlagkeresetekhez képest is”

– mondta a szakszervezet elnöke.

Az atv.hu kereste az ügyben a Külügyminisztériumot is, de tőlük nem kaptak választ kérdéseikre.

Videó:

(atv.hu nyomán) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?