Belföld, Hírek

Itt vannak a kormány rendkívüli bejelentései: eltörlik a csokot a városokban, kivezetik az árstopot

A héten már a második Kormányinfóját tartja Gulyás Gergely.

 

 

 

A mai kormányinfón várhatóan az árstopokról lesz szó, jövő héten ugyanis véget érnek az árstopok az eddigi szabályozások szerint, a kormány tehát tegnapi ülésén már minden bizonnyal döntött az intézkedés sorsáról. Percről percre követheti a Blikken a sajtótájékoztatót.

Gyulyás Gergely elmondta, a kormányülésen a családtámogatásokat vizsgálta felül. A magas infláció átértékelte a jelenlegi családtámogatások fontosságát. A babaváró hitel és a csok esetén is változás lesz – jelentette be.

Eltörlik a csokot a városokban, változik a babaváró hitel

A kormány ösztönözni szeretné a gyermeket vállaló nőket, hogy minél előbb vállalják az első gyereket. Ezért a babaváró kölcsön változások a következők lesznek:

  • a babaváró hitelt 10 millió forintról 11-re emeli a kormány
  • január elsejétől azok a családok vehetik igénybe, ahol a gyermeket vállaló nő 30 év alatt van
  • Bevezetnek egy átmeneti időszakot. 2024 január elsejéig a 30-40 év közötti életkorú nőknek, feltétel a terhesség igazolása

A csok-szabályok így változnak:

  • a csok falun érvényben lévő szabályai maradnak, sőt néhol 50 százalékkal, néhol még nagyobb mértékben megemelik
  • a „városi csok”-ot a jövőben nem lehet igénybe venni. Kidolgozás alatt van a városokra egy új lakhatást segítő támogatás, ami 2024. január elsejétől lesz elérhető.
  • Egy gyermek után 600 ezer forint volt a csok-támogatás új családi ház építése, vásárlása esetén, ez egymillió forintra emelkedik,
  • két gyermek esetén ez 2,6 millió forint volt a falusi csoknál, ez 4 millió lesz,
  • három gyermek esetén 10 millió forint volt, ez 15 millióra emelkedik.

A meglévő lakás korszerűsítés, támogatás megmarad a falusi CSOK esetében és emelkedik:

  • 1 gyermek esetén ez 500 ezer forint lesz a jelenlegi 300 ezer forintról.
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra emelkedik a támogatás.
  • 3 gyermek esetén 5 millió forintról 7,5 millió forintra emelkedik a támogatás.
Eltörlik az árstopot

Gulyás Gergely elmondása szerint augusztusban jelentős csökkenés következhet be az inflációban, a kormány reálisnak látja, hogy év végére 1 számjegyű lesz az infláció. Ezért a kormány úgy döntött, változtatnak az árstopokon.

A kormány új eszközöket vezetett be: online árfigyelő rendszer, kötelező akciózás, a SZÉP-kártya használatának kiterjesztése.

Bejelentette, az élelmiszer-árstop augusztus 1-én megszűnik. Ez azt jelenti, hogy már csak egy hónapra hosszabbítják meg.

A kötelező akcióknál az eddigi 10%-os kedvezményt 15%-ra terjesztik ki. Az akciózás kiterjed azokra a termékekre is, amelyek az élelmiszer-árstop hatálya alá terjedtek eddig. Ennek alapja a beszállítói ár, ezt kell majd 15%-kal csökkenteni. Gulyás szerint így ezeknél a termékeknél lesz majd egy fék az áremelkedésben. Emellett a kormány biztosítani fogja, hogy a boltok tájékoztatják a lakosságot az egyes árváltozásokról – magyarázta el Gulyás.

Magyar katonák halála Horvátországban

Gyulás a tragédiával kapcsolatban elmondta, a Honvédelmi Minisztérium azonnal megkezdte a családok értesítését, a honvédelmi miniszter a tárca nevében részvétét fejezte ki a hozzátartozókat. A honvédség saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat. Amit jelen pillanatban tudni lehet, hogy a honvédség egy Airbus H145-ös helikoptere lezuhant szerdán három magyar katonával, kettejüknek a holttestét megtalálták, a harmadik katona eltűnt, de a túlélésre sajnos nincs érdemi esély. A honvédség vezérkari főnöke egy különleges szakértői csoporttal érkezett Horvátországba, egy azonnali szakértői vizsgálat kezdődött, amelyben horvátok és magyarok is részt vesznek, ennek eredményéről a vizsgáklat befejezése után adnak tájékoztatást.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?