Egyéb

Novák Katalin elárulta, mire lenne szükség a közéletben

Fontos a tisztelet – mondta.

 

Több nőre van szükség a közéletben – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Női Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának diplomaátadó ünnepségén Budapesten, a Sándor-palotában.

Az államfő közölte, ehhez három dolog szükséges:

  • lehetőséget kell teremteni,
  • másrészt vonzóvá kell tenni a közéletet a férfiak és a nők számára,
  • továbbá meg kell mutatni akár saját példán keresztül is, hogy mindez megoldható, megvalósítható.

Kiemelte: a vezetők feladata elsősorban az, hogy segítsenek az akadályok leküzdésében, hogy a nők már akkor a startvonalnál álljanak, amikor egy pozícióra keresik a lehetséges jelölteket.

„Segíteni kell azoknak a nehézségeknek a leküzdésében is, amelyek a magánéleti döntések és a szakmai döntések közötti feszültségekből fakadnak”

– fűzte hozzá.

Novák Katalin 21 hallgatónak adta át diplomáját az ünnepségen.

Az államfő azt mondta: a cél, hogy senkinek ne kelljen lemondania sem a családalapításról, sem a karrierről, mert – mondta – a kettő együtt megvalósítható.

Kitért rá:

fontos a tisztelet a közéletben.

A közéletet úgy lehetne vonzóbbá tenni, ha működésében nagyobb szerepet játszana az egymás iránti kölcsönös tisztelet – állította.

A személyes példáról Novák Katalin elmondta: érzi annak a felelősségét, hogy ő Magyarország első női köztársasági elnöke. Elmondta, mindez inspiráció is lehet sok nő számára, mert immár Magyarországon és a közéletben is elérhetővé vált a legmagasabb tisztség a nők számára.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója arról beszélt: az első női köztársasági elnök példája inspirációt jelent minden végzett hallgatónak, hiszen példa arra, hogy

Magyarországon is lehet érvényesülni,

tudatos munkával, professzionális hozzáállással el lehet jutni a legmagasabb és a leginkább felelősségteljes pozíciókba.

Hozzátette: a női vezetőképző program 2018-ban indult azzal a céllal, hogy a női vezetőket felkészítse a nemzetért, a közösségért, a közügyekért végzett aktív szerepvállalásra.

„A képzés jogi, külpolitikai, gazdasági és pszichológiai modulokból áll, emellett a retorikai készségek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek”

– magyarázta Szalai.

(MTI) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?