Egyéb

Megtörtént: Szintetikus emberi embriókat alkottak mesterséges úton tudósok

Amerikai tudósok egy csoportja olyan áttörésről számolt be a héten, ami újabb mérföldkövet jelent a mesterséges élőlények – akár emberek – létrehozása felé vezető úton. A cambridge-i és kaliforniai egyetemek kutatóinak ugyanis sikerült létrehozniuk szintetikus módon – tehát pete- és hímivarsejt nélkül – olyan emberi emberiókat, amikből akár egy ember is kifejlődhetne.

Ehhez a kutatók emberi őssejteket használtak fel, amiknek az utóbbi évtizedekben már számos alkalmazási módját fedezték fel – de emberek lényegében mesterséges létrehozására még nem használta senki őket. „Emberi embriószerű modelleket hozhatunk létre [embrionális őssejtek] újraprogramozásával”, közölte az eredményt elérő tudóscsoport egyik tagja.

A tudósok szerint ezek a modellembriók, amelyek rendkívüli módon hasonlítanak a valódi emberek legkorábbi fejlődés stádiumára, új módokat nyithatnak majd meg a genetikai betegségek kutatásában. Ugyanakkor a módszer komoly etikai és jogi kérdéseket is felvethet, mivel a laboratóriumban tenyésztett embriók helyzete jelenleg rengeteg országban nem tisztázott még.

A létrehozott embrióknak egyébként nincs dobogó szíve és agykezdeménye sem, de ahhoz hasonló sejteket tartalmaznak, mint a valódi, természetes módon létrejövő embriók is. Ennek ellenére nem világos, hogy ezek a sejtstruktúrák képesek lennének -e valódi élőlénnyé továbbfejlődni, és illegális is lenne beültetni őket egy emberbe.

A korábban más fajok: egerek és majmok szintetikus embrióival folytatott hasonló kísérletekben, amikor azokat beültették egy anyaállatba, az embriókezdemények rövid időn belül elhaltak, és nem fejlődött ki élő állat belőlük. Azt ugyanakkor nem tudják a kutatók, hogy ennek oka magukban a mesterséges embriók belső szerkezetében, vagy az őket befogadó biológiai környezetben keresendők -e.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?