Egyéb

Lecsapott a Belügyminisztérium, felzúdultak a tűzoltók Pintérék legújabb húzása miatt

Kiakadtak a tárca döntésén.

 

Áprilisban járt le a tűzoltók baleset- és életbiztosítása, ami azt jelenti, hogy nem kaphatnak pénzbeli kártérítést. Így pedig az érintettek még akkor sem jogosultak a biztosítási sérelemdíjra, ha munka közben megsérülnek, vagy esetleg halálos baleset éri őket.

A katasztrófavédelem berkein belül nagy felháborodást váltott ki, hogy a Belügyminisztérium nem köt új biztosítást. Az ügy megoldásaként már azt is felvetették, hogy a tűzoltók egyénileg vagy tűzoltóságonként kössenek maguknak biztosítást – írta a Telex.

Minderről egy levélben értesítették a katasztrófavédelem munkatársait, akik egy rejtélyes, indoklás nélküli levelet kaptak az elmúlt napokban a Pintér Sándor vezette minisztériumtól.

„Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával

megszűnt.

A szerződés 4.6 pontja alapján a biztosító kockázatviselése a szerződés hatálya alatt bekövetkezett, de a megszűnést követően 5 éves elévülési időn belül bejelentett biztosítási eseményekre áll fenn. Kérem, hogy a fentiekről az alárendeltségébe tartozó állományt tájékoztatni szíveskedjen!”

– olvasható a katasztrófavédelem egyes megyei vezetői által kiküldött levélben.

Így pedig a jelenlegi helyzetben a balesetet szenvedő tűzoltók biztosítási esemény esetén nem kapnak semmit, legfeljebb perelhetik a munkaadót – írta a lap katasztrófavédelmi forrásokra hivatkozva.

A Belügyminisztériumnak törvényi kötelessége lenne biztosítani a megbízásából dolgozó tűzoltókat, viszont Pintérék április eleje óta ezt fegyelmen kívül hagyják. Katasztrófavédelmi információink szerint az „intézkedésről” már május elején tudtak a szervezetben, de csak az elmúlt hetekben kiküldött tájékoztatóval vált hivatalossá az ügy.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke szerint

a Belügyminisztérium nem tervezi megújítani a korábbi szerződést.

Dobson szerint három forgatókönyv képzelhető el az ügyben:

  • tűzoltókra az MTSZ köthet biztosítást;
  • a tűzoltóságok maguk kötnek az épületbiztosításuk mellé baleset- és életbiztosítást;
  • a tűzoltók maguknak kötnek biztosítást, és megpróbálnak valamilyen kedvezményt szerezni a biztosítóknál.

A Magyar Tűzoltók Szövetsége tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben, ezzel kapcsolatban június 26-ig várják a tűzoltók javaslatait.

A Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis azt írta: azért nem sikerült új szerződést kötni, mert a februárban erre kiírt közbeszerzésre beérkező minden ajánlat magasabb volt, mint a Belügyminisztérium költségvetése.

A minisztérium két évre 244 millió forintot szánt erre, miközben az Aegon évente 464 milliós, a CIG Pannónia évente 455 milliós, az Allianz pedig évente 1,558 milliárdos ajánlatot tett. Ez azért számít rengetegnek, mert a legutóbbi, 2021-es biztosítás mindössze 95 millió forintba került – ismertette a szakportál.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?