Egyéb

Mi történik? Vészforgatókönyvvel készülnek az iskolák, hogy túléljék a következő tanévet

Egy budapesti pedagógus azért megy vidékre tanítani, mert ott kifizetik az ebédjét.

 

Az egyre aggasztóbb méreteket öltő tanárhiány miatt egy fővárosi iskolában már vészforgatókönyvvel készül a vezetőség a következő tanévre.

„Hiány van biológia, földrajz, fizika szakos kollégákból, nincs más választásunk,

muszáj valahogy rákészülnünk a helyzetre”

– mondta a Népszavának az érintett iskolában dolgozó pedagógus, aki arról is beszámolt, hogy náluk legutóbb három kolléga jelentette be a távozását, közülük ketten a pályát is elhagyják, egyikük pedig egy vidéki iskolába megy dolgozni, mert az érintett településen legalább az ebédjét kifizeti az önkormányzat minden tanárnak.

A pedagógus elmondta, az egyik szomszédos iskolában nyolc alsós osztályra van négy tanító, így a felső évfolyamokat oktató magyar szakos tanárokat küldik az alsós osztályokba is tanítani. Hozzátette, osztályfőnököket is nehéz találni, náluk az igazgató még most sem tudja, kik lesznek a szeptemberben induló új osztályok osztályfőnökei.

„A hiánynak, a kollégák felmondásának nemcsak a parlamentnek kedden benyújtott új pedagógustörvény az oka, sokkal inkább az évek óta alacsony fizetések”

– mondta a pedagógus.

Az Eduline oktatási szakportál pedig arról írt, hogy a dabasi Gyóni Géza Általános Iskola a Facebookon tett közzé álláshirdetést, amiben egyszerre nyolc, különböző szakos pedagógust keresnek. A közszféra állásportálján pedig már most, a tanév vége előtt több ezer iskolai és óvodai álláshirdetést lehet találni.

Belügyminisztériummal ellentétben Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke úgy véli, sem a törvénytervezet, sem pedig a 2024-es költségvetés

nem tartalmaz valódi garanciákat a béremelésre.

„Abban igaza lehet a kormánynak, hogy »soha nem látott« béremelésre számíthatnak a pedagógusok, mert ha úgy folytatják, mint eddig, abból tényleg nem fogunk látni semmit”

– hívta fel a figyelmet szakszervezet alelnöke, aki emlékeztetett, a kormány már tavaly decemberben lehívhatta volna a pedagógusok bérrendezésére szánt uniós forrásokat, ehhez csak néhány jogszabályt kellett volna módosítania, amit nem tett meg,

az Európai Bizottsággal pedig továbbra sincs megegyezés.

Hangsúlyozta: a béremelést a kormány kötelessége előfinanszírozni, az EU-s támogatások ezt követően érkezhetnek meg, ennek ellenére a költségvetésben semmilyen forrás nincs elkülönítve a pedagógusok folyamatosan ígérgetett béremelésére.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?