Egyéb

Súlyos csörte: Bárándy Péter kőkeményen nekiment Varga Juditnak botrányos nyilatkozata miatt

Szerinte szégyen, hogy Magyarország alkalmatlan az EU soros elnökségének betöltésére.

 

Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter rendkívül primitív megnyilvánulásnak tartja Varga Judit nyilatkozatát, miszerint „az uniós parlamentnek nem osztottak lapot abban a kérdésben, hogy ki tölti be az unió tanácsának soros elnöki pozícióját”.

A tárca korábbi vezetője a Klikk TV Mélyvíz című műsorában arra emlékeztette Varga Juditot, hogy nem diktatórikus rendszerben kell gondolkodni.

Az ügyvéd közölte: már önmagában az is nagy szégyen, hogy Magyarország alkalmatlan az Európai Tanács soros elnökségének betöltésére.

Bárándy Péter felhívta rá a figyelmet, hogy a rotáló elnökségnek már nincs akkora jelentősége, mint amekkora korábban volt, de az Európai Parlament tud úgy cselekedni, hogy az a Tanácsnak kényelmetlen legyen.

„A parlamentnek vannak eszközei arra, hogy kikényszerítse az akaratát, de ha deklarációként tekintem,

akkor is baj van”

– mondta azzal kapcsolatban, hogy az EP csütörtökön nagy többséggel elfogadta a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról szóló újabb állásfoglalását.

Az EP öt meghatározó frakciója által jegyzett határozat megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, mert a magyar kormány megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez sem.

Bárándy szerint nem arról van szó, hogy a száj Varga Judité, a szó Orbán Viktoré lenne, hanem arról, hogy Orbán úgy választotta Varga Juditot, hogy alkalmas legyen arra, hogy kimondjon ilyesmiket.

„Szijjártó is ebben a stílusban tárgyal, de Varga Mihály és Lázár János nem, sőt, utóbbi mögött ott van az egyéniség, még akkor is, ha például sikerült belevinni abba a bizonyos bécsi sétába. Pintér Sándor most olyan pozícióba került, amit képtelen megoldani, de még ő sem ebben a stílusban tárgyal. Azt ki lehet mondani, hogy külföldre – Navracsics kivételével –

ezeket az uszító embereket küldi Orbán Viktor”

– mondta, hozzátéve, szerinte az unió felé vállalt igazságügyi reform is olyan folyamat, mint mikor a tigris elkezd legelni, de sosem lesz növényevő.

„Az, hogy egy területen bizonyos lépéseket nyögve, ellenkezve visznek keresztül, az nem megoldás arra a jogállamisági problémahalmazra, amelyre a legnagyobb példa, hogy évek óta rendeleti kormányzás van. Ezt is felrója az Európai Parlament”

– mutatott rá a korábbi igazságügyi miniszter.

Elmondta, lényegi különbség van a kétharmados parlament és rendeleti kormányzás között.

„A különleges jogrendben alkalmazható rendeleti kormányzás jogosítványt ad a kormánynak arra, amire a parlamentnek észrevétlenül nem lenne lehetősége, hogy

  • az alapjogokat korlátozza,
  • a gyülekezési, a véleménynyilvánítási, a magánlakás használatának szentségére vonatkozó alapjogot,
  • vagy azt, hogy a sajtónak mennyi a szabadsága.”

Hozzátette: az egész veszélyhelyzetnek nincs meg a jogalapja, de a rendeleti kormányzásban meghozott szabályok 90 százaléka sem a járvány, sem a háborús konfliktus, sem a humanitárius segítség kezelésével

nem indokolható.

„Nagyon nehéz becsapni az Európai Uniót úgy, hogy az egyik kifogása pont az egyeztetés teljes hiánya a jogszabályalkotáskor és ezeket a törvényeket így hozták, sőt, leplező a megjelenésük”

– közölte Bárándy Péter, majd kiemelte azt is, vajon mit szól az unió a külföldi embercsempészek kiengedéséhez, ami megint csak tagadása a hatalommegosztásnak, az igazságszolgáltatás meggyalázása, a kormány általi átvétele.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?