Hírek

Az egész Európai Unióban a négynapos munkahét bevezetését tervezik

Egyre közelebb kerül a négynapos munkahét bevezetése az EU-ban, bár a tagországok között még nincs teljes egyetértés.

 

 

 

A négynapos munkahét bevezetése egyre nagyobb teret nyer az Európai Unióban, ám egy ilyen politika végrehajtásáig még hosszú út vezet. Függ a szociális partnerek közötti tárgyalásoktól, valamint az egyes ágazatok és országok sajátos körülményeitől – mondta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos az Euractiv tudósítása szerint. Mivel a jelek szerint már egy uniós biztos is kiemelten foglalkozik a kérdéssel és felkarolta az ügyet, akár az egész EU-ra érvényes munkahétrövidítés is következhet.

Az uniós biztos szerint különösen a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban lenne fontos a rövidebb munkahét bevezetése. Schmit úgy véli, hogy a fiatalabb generáció értékeli a munka és a magánélet jobb egyensúlyát, és a négynapos munkahetet progresszív koncepciónak tartja. Bár az EU-n belül nincs konszenzus ebben a kérdésben, Schmit szerint a szociális partnerek közötti megállapodások kikövezhetik az utat az elfogadásához.

Schmit német és portugál példákat is felhozott interjújában. Németországban például a legnagyobb szakszervezet a négynapos hét mellett száll síkra, és néhány vállalat már be is vezette azt, hogy vonzza a munkavállalókat, különösen a közlekedési ágazatban. A szakember úgy véli, a munkaidő csökkentése bizonyos ágazatokat vonzóbbá tehetne a potenciális munkavállalók számára.

Portugáliában kísérleti projektet terveznek a tisztességes munkára vonatkozó program részeként. A kísérlet első szakaszában 46 vállalat jelezte érdeklődését, és a második szakasz célja a rövidebb munkahét bevezetése. A résztvevő ágazatok közé tartozik a tanácsadás, a tudományos és műszaki terület, az oktatás, valamint az információs és kommunikációs szektor.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?