Hírek

Hihetetlennek tűnik, de igaz: idén a forint a világ egyik legjobban teljesítő fizetőeszköze

Az első negyedévben az euróval szemben 4,8, a dollárhoz viszonyítva 6,3 százalékot erősödött a forint.

 

 

 

2023-ban eddig a forint a világ egyik legjobban teljesítő fizetőeszköze. Az első negyedévben csak a chilei és a mexikói devizák teljesítettek kicsit jobban nála. Ez pedig ismét azt támasztja alá, hogy elsősorban a magas kamat nyújt erős mankót a forintnak, hiszen mindkét országban 10 százalék felett van az irányadó ráta – írja a porfolio.hu.

Az év eleje óta az euróval szemben 4,8 százalékos, a dollárhoz viszonyítva 6,3 százalékos erősödésben van a forint.

Tavaly bőven 400 felett is járt a forint az euróval szemben, októberben még a 430-as szintet is megugrotta az árfolyam, amivel történelmi mélypontra esett a magyar deviza. Ám onnan a hirtelen 500 bázisponttal 18 százalékra emelt irányadó kamat erősödésbe fordította, ami kisebb-nagyobb megállókkal azóta is kitart.

Az utóbbi hetekben az amerikai bankcsődök és az európai bankszektorra való fertőzés kockázata megingatta a magyar devizát, rövid időre ismét 400 körül volt a jegyzés, azonban utána ismét rákapcsolt a forint.

A fő ok továbbra is a 18 százalékos irányadó kamat, aminél magasabbat nem csak Európában, de a feltörekvő piacon is alig találni. Ezzel ugyanis jelenleg nagyon drága a forint ellen spekulálni. Az elsődleges szempont ma a piacon: a kamatszint. A befektetők az olyan magas kamatozású ügyleteket keresik, amelyekkel igazán komoly kockázat nélkül kereshetnek jól a kamatkülönbözeten.

A régiós devizák között rögtön a forint mögött áll a sorban a cseh korona, a lengyel zloty és a román lej viszont jelentősen lemaradva alig 2 százalékos erősödést mutatnak idén. A rangsor másik végén az egyiptomi font és az argentin peso extrém zuhanása mellett olyan devizák vannak, mint a norvég korona, az orosz rubel vagy a dél-afrikai rand.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?