Egyéb

BRFK: „Óriási türelmet tanúsítva tartották vissza a rendőrök a feldühödött, megvadult tüntetőket”

Megmutatta a rendőrség, milyen sörösdobozokkal, zászlórúddal és csavarral dobálták a rendőröket a pénteki tüntetés után. Eddig két embert fogtak el.

 

Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze a Budapesti Rendőr-főkapitányság éjszaka, a diáktüntetés után. Fülöp Gergely, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője arról beszélt: „erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy néhány száz főből álló agresszív tömeg” áttörni a rendőrsorfalat.

Ahogy azt mi is megírtuk, a státusztörvény elleni tüntetés után az Oktogonról több ezren átmentek a Fidesz székháza elé, otttöbbször is nekifeszültek a készenlétiseknek. Volt, hogy papírrepülőkkel szórták a rendőröket a diákok, a rendőrség szerint valaki csavarral is dobált. Több embert ki is emeltek a tömegből egy feszültebb ponton, majd a rendőrség előrenyomult és kettéválasztotta a tüntetőket. Tudósításunkat a tüntetésről itt olvashatják el:

 

Fülöp Gergely felidézte, hogy a tüntetők először csak verbálisan, majd tettleg is provokálták a rendőröket.

Elkezdték őket dobálni, először papírrepülőkkel,

végül „egyre komolyabb” tárgyakkal.

Erről bemutatót is tartott a rendőrség: egy kis asztalra kirakták a tárgyakat, amelyekkel megdobálták a rendőröket, például néhány üres sörösdobozt, pár olyan üdítős üveget, amelyben tényleg volt valami, egy termoszt, egy összetört zászlórudat és egy csavart.

© MTI/Kovács Tamás
© MTI/Kovács Tamás

A szóvivő azt mondta, „ez az egyre agresszívabb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette volna a rendőrök testi épségét, megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását” azonban a rendőrök „óriási türelmet” tanúsítva testi erővel tartották vissza „ezt a néhány száz feldühödött, megvadult embert”. Szerinte a rendőrök „a lehető leghumánusabb módon”, jogszerűen, szakszerűen, törvényesen jártak el az intézkedések során.

Négy fiatalt a szóvivő elmondása szerint a saját testi épségük védelmében emeltek ki, mivel az „erőszakos tömeg” hozzápréselte őket a rendőrsorfalnak. Ez semmilyen további eljárást nem jelent részükre – jelezte.

Két embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt elfogtak és a rendőrség további feljelentéseket tesz csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt, egy emberrel szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek szabálysértési feljelentést (magyarul valaki bedobott egy füstbombát).

 

A rendőrség elemezni fogja valamennyi felvételt és „könnyen lehet”, hogy további eljárásokat is indítanak – ígérte.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?