Egyéb

Nem reklámozták, de kiderült: Nem akárki tömheti a zsebét Orbánék buszos áfacsökkentésével

Több vállalkozónak is kedvez a kormány.

 

A kormány május 23-ától csökkenti a városnéző, buszos szolgáltatások áfáját 5 százalékra. A mérséklés mellett azonban turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni, amely 4 százalékos közteherviselési kötelezettséget jelent – írta a 24.hu pénteken.

Végeredménybeb a szolgáltatók legalább 18 százalékkal kevesebb adót fognak fizetni az államnak. Arról azonban nem nyilatkoztak a hírportálnak, hogy az áfacsökkentés megjelenik-e majd az áraikban.

Főpolgármesteri Hivatal már több információval szolgált a 24.hu-nak. Pontosan arról tájékoztatták őket, hogy a járati engedélyek kiadása 2021 nyara óta hatósági eljárás keretében történik, a szolgáltatást pedig 5 cégtől lehet igénybe venni:

  • az Amenti Zrt-től (1 busz),
  • Big Bus Hungary Kft-től (5 busz),
  • City Attraction7569 Kft-től (1 busz),
  • Mr. Nilsz Kft-től (10 busz),
  • valamint a Program Centrum Kft-től (1 busz).

2016-ban még úgy tűnt, hogy egy jordán milliárdos család tagja, Zakarya Hamdan pályázata lesz a befutó. Ő kaszálhatott volna a városnéző buszokon. A koncesszióból végül nem lett semmi, de 18-ból 16 járat a mai napig az ő, és egy Tiborcz Istvánhoz közel álló vállalkozónak termeli a pénzt.

A cégadatbázisból kiderült, hogy az említett 5 cégből 3 ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik, azaz részben Hamdanhoz.

Egy másik érdekelt az adatok szerint Sájér Gábor, akit Tiborczhoz szoktak kötni, tekintve hogy évekig egy vállalatnál dolgoztak.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?