Egyéb

Szuperpatkányok lepték el Londont, ez a kedvenc éjszakai szórakozásuk

A kártevőszakértők arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus idején lezárt, üres épületekben szaporodó patkányok seregei támadják meg az otthonokat Angliában.

Bejutnak a lakásokba, éjszaka az alvó emberek arcán mászkálnak a rágcsálók: mintha egy horrorfilmből idéznénk, pedig ez Nagy-Britannia egyes részein nagyon is valóságosan megtörténik. A szakértők szerint egyre több kertet és lakást foglalnak el a patkányok.

No de miért van egyre több belőlük? A szakértők szerint a rágcsálóirtó szerek hatékonyságának csökkenése és az élelmiszer-pazarlás növekedése, illetve Nagy-Britannia népességének növekedése egyaránt hozzájárulnak a rágcsálók elszaporodásához. 

Miért él ennyi patkány Angliában?

A lezárások alatt az állatok arra kényszerültek, hogy a lakott területekhez még közelebb keressenek élelmet. A szemétbe kidobott ételek, a sokszor ritkábbá váló hulladékelszállítás, a kertekben elhelyezett madáretetők egyaránt vonzzák őket. Az üresen álló épületek pedig kiválóak szülőszobának is, a rágcsálók hamar fészket raknak és elözönlik a környéket. A populációban már most több mint hatszázalékos növekedést észleltek.

A lakásokba bejutva a patkányok banánt lopnak és az alvó emberek arcán mászkálnak – ezt már tapasztalatból mesélik a környéken lakók. Ráadásul az állatok megtanultak alkalmazkodni a kitett mérgekhez, egyre ellenállóbbá válnak, ezért 70-80 millió fontokból újabb és újabb szereket kell kifejleszteni ellenük. Méretük is megnőtt, mivel sok kalóriadús élelmet lophatnak, kisebb macska méretűre híznak. Jelenleg a patkányok számát – csak az Egyesült Királyságban – 150 millióra becsülik, a legnagyobb több mint fél méter hosszú volt.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?