Egyéb

Messze még az egyszámjegyű infláció: Magyarországon háromszor akkora a drágulás, mint az EU-ban átlagban

Kijöttek az Eurostat friss adatai, a felmérés pedig nem éppen biztató hírekkel szolgált a magyar emberek számára: az európai országok közül megint Magyarországon volt a legmagasabb az éves infláció áprilisban.

 

Az egyik legárulkodóbb adat, amely megmutatja, hogy mekkora a drágulás a hazánkban: áprilisban az Európai Unióban átlagban 8,1 százalékos volt éves szinten az infláció, de Magyarországon a pénzromlás sokkal rosszabb volt, egész pontosan 24,5 százalékos.

 

Egyedül Magyarországon volt 20 százalék feletti az éves infláció a negyedik hónapban, sőt az utánunk következő országok is jóval lemaradtak, ugyanis Lettországban 15 százalék, Csehországban 14,3, Lengyelországban és Szlovákiában pedig 14 százalék volt az éves infláció – írja a 24.hu.

Áprilisban az élelmiszerek és az energia árváltozását nem mérő éves maginfláció uniós átlaga 8,3 százalék volt, de Magyarországon ez a szám kiemelkedően magas volt, 23,2 százalékos.

A jó hír azonban az, hogy a havi bázisú áremelkedés február óta jelentősen elmarad a korábbi hónapok mértékétől, és egyáltalán nem nevezhető kiugrónak európai viszonylatban.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?