Egyéb

Így kell értelmezni a gyorshajtás nulla toleranciáját – Megmutatták, hogy működnek az új traffipaxok

Nincs többé pardon, aki a legkisebb mértékben is túllépi a megengedett sebességet, számolnia kell a következményekkel: a rendőrség a gyorshajtásos balesetek megelőzése érdekében zéró toleranciát hirdetett. Az autósok azóta azt találgatják egymás között, hogyan kell ezt értelmezni, a traffipax vagy a sebességmérő néhány százalékos hibája miatt is tízezreket kell majd fizetni? A rendőrség megadta a választ.

 

Rengeteg a félreértés az új sebességmérő műszerekkel kapcsolatban, ezért a rendőrség bemutatta a sajtónak, hogyan működnek az új sebességmérő készülékek. Negyven ilyet szerzett be az Országos Rendőr-főkapitányság, amik júniustól állnak szolgálatba. Most kezdték meg a személygépkocsikból üzemeltetendő készülékek kezelésére azok betanítását, akiket a korábbi érdemeik alapján kiválasztottak. 

Óberling József rendőrezredes Fotó: Végh István

A traffipaxok toleranciaértéke sohasem azt jelentette, hogy a készülékek mérési pontosságának annyi a hibázási lehetősége. Az új műszerek a ma létezők közül a legpontosabbak. Hozzáteszem, hogy ezek a berendezések három tizedmásodperc alatt ezer darab mérésre képesek.

– mondta Óberling József rendőrezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője. Ez az ezer mérés produkálja azt az egy darab számot, ami megfelel a mért sebességnek.

Nehéz olyan eszközt találni a világon, ami ennél precízebb eredményt ad

– tette hozzá elégedetten. „Kétség sem férhet hozzá, hogy a valós sebesség megegyezik a gép által megállapított értékkel. A törvény szerint pedig a hitelesített mérőeszköz által megállapított eredményt tényként kell kezelni” – szögezte le Óberling, hangsúlyozva: ebből következik, hogy az érték elfogadása kötelező, nem csupán egy lehetőség a rendőrök számára. Legalábbis addig, amíg az ellenkezője nem nyer bizonyítást.

Így mérnek az autóból az új műszerrel. Fotó: Végh István

„Eddig is úgy volt és a jövőben is úgy lesz, hogy a szabálysértést megállapító rendőr belátására van bízva, hogy milyen szankciót alkalmaz. A tárház igencsak széles. Lehetőség van helyszíni figyelmeztetésre vagy bírságra, de akár szabálysértési feljelentésre is. A bírság összege 5 ezer forinttól 50 ezerig terjedhet. A kollégáink ezután sem azzal foglalkoznak, hogy ki ment 50 helyett 51-gyel vagy 52-vel. Bár ott tartanánk, hogy ez a legnagyobb problémánk! A közlekedés biztonságára a korlátozást jelentősen túllépők jelentik a komoly veszélyt”  – magyarázta az ezredes, aki szeretne mindenkit megnyugtatni: nem ment el a rendőrség esze, a minimális eltérések esetében a rendőrök beérik majd a figyelmeztetéssel.


A forgalomból is kiszűrik a gyorshajtókat. Fotó: Végh István

Az új készülékek menet közbeni mérésre is alkalmasak. A fejlesztésben az ORFK szakértői is részt vettek. Az volt a cél, hogy legyenek a rendőrségnek olyan eszközei, melyekkel akár a forgalomban elvegyülve is képesek kiszűrni a gyorshajtókat.

A sajtótájékoztatón felmerült: egyes autók kilométerórájával előfordulhat, hogy nem a teljesen pontos értéket mutatják, ezért a sofőrök tudtukon kívül is átléphetik a sebességhatárt. Ebből következik a kérdés: vajon most minden gépkocsitulajdonosnak érdemes újra hitelesíttetni az óráját? Óberling kifejtette: ha egy kilométeróra hibás, az általában többet mutat, nem pedig kevesebbet, ezért valószínűtlen, hogy miatta hajt gyorsabban az autós.
A berendezés lézeres elven működik. A hatótávolságát a mérésügyi szerv 230 méterig hitelesítette. Nem csupán a rendőrök autója mellett, hanem a velük szemben elhaladó gépkocsik sebességét is képes mérni.

A közelmúltban megjelentek olyan vélekedések is, melyek szerint a hatóság csak pénzbehajtásra készül az új traffipaxok alkalmazásával. 

Hangsúlyozni kell, hogy a kiszabott bírságokból a rendőrségnek nem származik bevétele, csakis az állami költségvetésnek. Hozzáteszem, hogy az így befolyt összegek az állam kasszájához viszonyítva a porszemnél is kisebbek 

– fejezte be Óberling József. Az intézkedés célja, hogy megelőzze a gyorshajtásból eredő baleseteket.

A modern traffipaxok használata egyébként egyszerű. A berendezést kezelő rendőr beállíthatja, hogy mekkora sebesség felett készítsen automatikusan fotót a kiválasztott autóról. Olyan tévedés sem fordulhat elő, hogy más autó sebességét méri be, a műszer az autóhoz rendeli a mért sebességet.


Nézd meg az új traffipax működéséről készült videónkat! 



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?