Egyéb

Kimutatták: egy nő nem dolgozhatna napi 7 óránál többet, mert kiég

Nyolcezer nőt vizsgáltak szakemberek, a többségük teljesen ki van égve.

 

 

 

Sok nő érzi úgy, hogy olyan a napja, mintha reggel feldobna a levegőbe vagy száz pingponglabdát, és végig azokat kell kapkodnia, mert egy se eshet le. Nos, a nők túlhajszoltságára most már tudományos bizonyíték is van. A whimn.com beszámolt egy nyolcezer ausztrál nőt érintő, átfogó mentális-egészségügyi felmérésről, amelyben kimutatták:

egy nő heti 34 óránál, tehát átlag napi hét óránál nem dolgozhatna többet.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem felmérése szerint egy nő átlag napi négy és fél órát tölt házimunkával és a gyerekneveléssel, amit a kutya sem fizet meg. Pedig mentálisan, és erőnlétben is legalább annyira kimerítő, mint egy munkahelyen dolgozni. Az ausztrál nők többsége ezért egyértelműen a “burnout”, azaz kiégés szindróma határán van, vagy éppen benne, a depresszió és egyéb lelki betegségek vezető helyen vannak Ausztráliában. A felmérés egyik vezetője, Dr. Huong Dinh szerint

míg egy férfinél a heti 47 munkaóra teljesen elfogadható, addig a nőknél ezt jelentősen le kell csökkenteni, hogy több idejük legyen pihenni vagy sportolni, mert szó szerint belebetegednek a túlterheltségbe.

A háztartási munka értékéről itthon is születtek felmérések. Egy tavalyi KSH-adat szerint például a magyar férfiak 41 százaléka, a nőknek viszont 80 százaléka fordít valamennyi időt a főzésre. Ennél sokkal rosszabb az arány a takarításnál. A férfiak mindössze 18%-a, míg a nők 55% százaléka végzett ilyesfajta házimunkát.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?