Egyéb

„Édesanyám lélegeztetőgépen van” – megszólaltak a buszbaleset áldozatainak hozzátartozói

A baleset könnyebb sérültjeit mentesítő buszokkal hozták haza, többen azonban még mindig kritikus állapotban, lélegeztetőgépen, műtétre várva vagy éppen altatásban fekszenek a  kórházakban. A súlyos, életveszélyes és kritikus állapotú sérülteket öt intézményben ápolják: a Pozsonyi Egyetemi Kórházban 12 páciens fekszik, ebből nyolc súlyos, három kritikus állapotban, lélegeztetőgépen van. Skalicára négy súlyos sérültet szállítottak, ők mind 70 és 78 év közöttiek, míg Malackyban négy utas vár műtétre, egyet pedig altatásban tartanak – írja a Metropol.

A buszon javarészt budapesti és miskolci nyugdíjasok utaztak, a miskolciak egy része egy helyi nyugdíjasklub tagja a Metropol információi szerint. Az önkormányzat mindenben segíti az érintett, aggódó családokat, mint elmondták, több embert már hazaszállítottak, őket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba vitték. Sokan azonban még mindig kint fekszenek, az ő hazaszállításukban is segítséget nyújtanak.

Az ismerősök és a családtagok egy része kiutazott, még többen itthonról izgulnak szerettük és barátaik életéért.

„Több ismerősöm is a buszon ült, de semmit nem tudok az állapotukról, idegőrlő ez az egész. Minden percben azt várom, hogy megtudjak valamit, de addig csak annyit tehetek, hogy imádkozok értük és a csodáért, hogy felépüljenek”

 – mondta el egy nyugdíjas a Metropolnak. Hozzátette, bízik abban, hogy az orvosoknak sikerül megmenteni a kritikus sérültek életét. „Minden hitünk az orvosokban és a Jóistenben van” – szögezte le. Egy családanya kommentben jelezte: édesanyja is a buszon ült, jelenleg lélegeztetőgépen van. 

„Anyukám a súlyos sérültek között, lélegeztetőgépen van. A konzulátust hívja mindenki, ott adnak információt. Több társát ma hazahozzák, de sajnos nem tudok mindenkiről, öt külön kórházba vitték őket”

– írta az asszony. 

Amint a Magyar Nemzet arról korábban bezsámolt a Szlovákiában balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül már 35-en Magyarországon vannak, a szlovákiai kórházakban még 23 utast kezelnek − közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Menczer Tamás elmondta: a szlovák országos rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a baleset vizsgálata még tart, annak okáról egyelőre nem nyilatkoznak, nem adtak hivatalos tájékoztatást.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?