Egyéb

Büszke az uniós pénzek visszatartására a momentumos EP-képviselő

A Momentum jelenleg is azon dolgozik, hogy a kormány és Brüsszel közt az uniós pénzekről szóló tárgyalások elakadjanak – írta az Origó.hu, Cseh Katalin nyilatkozatait összegyűjtve. A portál beszámolója szerint a momentumos EP-képviselő azt akarja, hogy a kormányt megkerülve akár senki által nem megválasztott politikai szervezetek is pályázhassanak az uniós támogatásokért. Mindeközben a visszatartott pénzeknek például a pedagógus-béremelés megvalósításában lenne fontos szerepe. 

 

A magyar baloldalnak évek óta az az egyik legfőbb célkitűzése, hogy megakadályozza a hazánknak járó uniós források megérkezését. A támogatások felfüggesztéséért folytatott lobbijukkal a legnagyobb fájdalmat talán a pedagógusoknak okozzák, hiszen az uniós pénzek jelentős részét a tanárok béremelésére fordítaná a kormány. A hazánknak járó EU-s források felfüggesztését célzó baloldali lobbitevékenységet sorozatban mutatja be az Origó.

Mint fogalmaztak: visszatérő elem, hogy a magyar jogállamiság állítólagos problémájára és egyéb mondvacsinált indokokra hivatkozva igyekeznek szabotálni az előirányzott uniós támogatások érkezését. Ebben a lobbiban a DK mellett a Momentum játssza a vezető szerepet.

Az Origó.hu kiemelte: épp Cseh Katalin a legaktívabb a források felfüggesztésének szorgalmazásában, noha korábban a Momentumos EP-képviselő családi vállalkozása, valamint az ahhoz kapcsolódó cégháló pályázott és nyert el összesen 4,8 milliárd forintnyi uniós támogatást. A portál emlékeztetett arra is, hogy már több mint fél éve ismert volt a nyilvánosság előtt a botrány, már javában zajlott a nyomozás, amikor tavaly februárban az Európai Parlament elfogadta a Cseh Katalinról elnevezett, amellett kampányoló jelentést, hogy a kormány megkerülésével érkezhessenek hazánkba az uniós pénzek, például önkormányzatokhoz és álcivil szervezetekhez. 


 

Cseh Katalin büszke a munkájára 

„Az Európai Parlament elfogadta a Cseh-jelentést, magyar kezdeményezésre juthatnak a városok közvetlenül európai uniós pénzekhez!” – büszkélkedett egy Facebook-bejegyzésében a momentumos EP-képviselő, hozzátéve, hogy ezen már évek óta együtt lobbiztak a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzattal. 

Azt is ugyanekkora lelkesedéssel üdvözölte Cseh Katalin, hogy tavaly szeptemberben az EP elfogadta a hazánkat elítélő Delbos–Corfield-jelentést. 

Eközben pártjával tovább lobbizott azért, hogy az általuk favorizált kedvezményezettek felé terelje az uniós forrásokat. Ugyanebben a Facebook-posztban arról is beszámolt, hogy az EP megszavazta azt a módosító indítványukat is, amelyben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy találjon módot az önkormányzatok és az – egyébként senki által meg nem választott módon politikai tevékenységet végező – „civil” szervezetek közvetlen pénzügyi támogatására.

Néhány nappal később az ATV-ben pedig arról is beszélt, hogy évek óta, a mandátuma felvételétől kezdve küzd az Európai Bizottságnál, hogy működjenek közre a magyar kormány elleni aknamunkában: 

Nagyon bízom benne, hogy az a folyamat, amely során az elmúlt három évben, talán kicsit a mi munkánknak is köszönhetően az Európai Bizottság igenis felvette a kesztyűt az Orbán-kormány ügyeskedéseivel szemben, ez most nem áll meg. (…) Most lenne itt az idő arra, hogy tényleg valódi, érdemi változtatások történjenek Magyarországon, hogy garantáljuk azt, hogy a pénzek jól legyenek elköltve.

Ennek eredményeiről egy idén márciusban közölt Facebook-bejegyzésben számolt be Cseh: „Többek között a mi munkánknak is köszönhető, hogy az új hétéves költségvetésben már negyvenmilliárd euróval nőtt a közvetlen források összege, vagyis ezen pénzek elosztásáról nem a kormányok döntenek.”

Hozzátette: azt is elérték, hogy a pályázó önkormányzatok és „civil” szervezetek közvetlen összeköttetésben állnak az Európai Bizottsággal, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ott is a magyar kormány ellen lobbizhatnak.


Az Origó szerint Cseh Katalinnak az utóbbi időben közzétett bejegyzéseiből és nyilatkozataiból az derül ki: továbbra is mindent megtesz azért, hogy akadályozza a kormány és Brüsszel közti megegyezést és a jelenleg is zajló tárgyalási folyamatot. A momentumos képviselőnő a napokban egy propaganda kisfilmet is megosztott a közösségi média oldalán a „Cseh-jelentésről”, amelyben a saját maga és pártja szerepét ünnepli abban, hogy sok „civil” szervezetet kötöttek össze a brüsszeli intézményekkel. 

A Momentumnak és a magyarországi baloldalnak a globális progresszív hálózatok által támogatott lobbija hatékonyságát mutatja, hogy míg a brüsszeli bürokrácia néhány éve még megmosolyogta a közvetlen EU-s támogatásokról szóló elképzelésüket, addig mára ez lett a Magyarország elleni nemzetközi támadások egyik fő iránya.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?