Egyéb

A Magyarországra érkező új orosz cégeknél titkosszolgálati szálakat találhattak

A háború kitörése után megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon. Az ideérkező oroszok többsége csak saját vagyonát szeretné biztonságban tudni, de a Szabad Európa talált legalább négy olyan céget is, ahol a szálak titkosszolgálati és politikai körökbe vezetnek.

A lap szerint Magyarországon 2023. március végén 674 olyan gazdasági társaság működött, amelyek teljesen vagy részben orosz tulajdonban voltak. Ezek közül 97-et alapítottak azután, hogy Oroszország megindította háborúját Ukrajna ellen. Ez azt jelenti, hogy az összes, Magyarországon működő orosz tulajdonú vállalat 15 százalékát a háború kitörése utáni 13 hónapban alapították.

Miért éppen Magyarország?

Többféle oka lehet annak, hogy egy orosz külföldön, például Magyarországon alapított céget a háború kitörése után. „Egyre jellemzőbb, hogy el akarnak jönni Oroszországból, mert nem akarnak harcolni, vagy úgy gondolják, hosszú távon rossz lesz ott lenni”, és ehhez szeretnék megteremteni az egzisztenciát – mondta egy névtelenséget kérő szakértő, aki külföldieknek segít magyarországi cégek alapításában.

„Ami változott, az az, hogy leginkább olyan emberek érkeznek ide Oroszországból, akik át szeretnének települni az Európai Unióba. Korábban nem akartak túl sokan itt maradni. Ingatlanokat vásároltak ugyan, de nem Magyarország volt az első számú lokáció. Ám ez most megfordult: akik ideérkeznek, azok száz százalékban itt szeretnének fejlődni. Ami közös bennük, hogy semmilyen formában nem akarnak asszociálódni a kialakult politikai helyzettel, ami az ukrán–orosz konfliktust illeti, háborúellenesek” – mondta a Szabad Európának Alekszej Morozov, egy orosz ügyfélkörrel rendelkező, cégalapítással is foglalkozó cég, a Starimpex Hungary Kft. ügyvezetője.

„Nyilvánvalóan titkosszolgálati ember”

Egy cégalapítással foglalkozó forrás szerint a szankciók miatt egyre bonyolultabb Oroszországból pénzügyi tevékenységet folytatni, ugyanis van olyan orosz bank, amely egyáltalán nem engedi a nemzetközi utalást, máshol pár ezer eurós limitet vezettek be. Morozov hozzátette, hogy a magyar bankok is akadályt jelentenek, ugyanis az orosz állampolgároknak kifejezetten nehéz Magyarországon számlát nyitni, a bankok ugyanis inkább nem kockáztatnak.

Az ukrajnai háború megindítása után két hónappal jelent meg Magyarországon az ITK System, amely a hasonló nevű orosz cég magyarországi leányvállalata, de az ITK a háború óta közvetítő szerepet is betölt. A lap forrásai szerint az ITK System informatikai titkosításokat fejleszt, ehhez pedig engedélye is van az orosz titkosszolgálattól, az FSZB-től, Abramov Timur Alekszandrovics tehát „nyilvánvalóan titkosszolgálati ember”.

A Szabad Európa szerint továbbá a DGK Navigation Kft. a drónok működéséhez elengedhetetlen precíziós giroszkópokat és navigációs rendszereket fejleszt és gyárt, valamint a Paks II-ért lobbizhat egy titokzatos „kutatási intézet”, az IRIAS Hungary .

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?