Állat, Életmód, Érdekes

Miért nyalogat a kutyád? A válasz undorítóbb lehet, mint gondolnád

Mi lehet annál jobb, mint puszit kapni a kutyádtól? Ahogyan minden más állati viselkedést, a kutyákét is hajlamosak vagyunk antropomorfizálni, vagyis emberi módon értelmezni. Így van ez kutyustól kapott nyalizással is, amit a legtöbb gazda a szeretet jeleként, pusziként értelmezi. De vajon tényleg így van?

 

 

 

Elképzelhető, hogy amit mi a szeretet jeleként értelmezünk, azzal a kutyánk arra akar rávenni, hogy hányjunk fel neki egy kicsit az ebédünkből.

„A vadon élő kutyafélék  farkasok, prérifarkasok, rókák és más vadon élő kutyák  kutatói arról számolnak be, hogy a kölykök megnyalják anyjuk arcát és pofáját, amikor az a vadászatból visszatér a barlangjába.

Ezt azért teszik, hogy rávegyék, öklendezzen fel nekik egy kis ételt

– magyarázza az American Kennel Club portálján Dr. Alexandra Horowitz etológus, a Columbia Egyetem Barnard College-ban működő Horowitz Dog Cognition Lab vezetője, másik perspektívába helyezve a nyalakodást.

Az is lehet, hogy a kutyánk egyszerűen azt gondolja, hogy jó az ízünk. Dr. Mary Burch etológus szerint az embernek enyhén sós a bőre, különösen testmozgás után. Ezért lehet, hogy a nyalogatás inkább a só iránt, mint az irántunk érzett szeretetről szól. Horowitz hozzáteszi, hogy ha a kutyája szereti megnyalni az arcát, az gyakran egy finom étel elfogyasztása után történik. Meg igazából bármilyen étkezés után.

De meg lehet nyugodni, arra is van bizonyíték, hogy a nyalogatás akár a szeretet jele is lehet. Horowitz rámutat, hogy bár a nyalogatás táplálékkereső viselkedésként indult, mára sok kutya számára rituális üdvözléssé vált. A kutyafélék családjába tartozó egyes vadon élő fajok a falkatagokat csak akkor nyalogatják, ha valahonnan hazatértek. Tehát a napi nyalogatás valóban lehet annak is a jele, hogy a kutyánk örül, hogy lát minket.

„A nyalogatás végsősoron a szeretet jele is lehet. A kutya számára a biztonság és a kényelem érzését is adhatja, mint amikor az alomban az anyja nyalogatta” – magyarázza Burch.

forrás: noizz.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?