Egyéb

Végleg bebizonyosodott, hogy törvénytelen volt Orbán közpénzmilliókba kerülő olaszországi luxusrepülőzése

Hadházy Ákos kinyomozta, hogy a honvédségi gépek csak szolgálati utakra szállíthatnák a tolvajkormány fejét. A független országgyűlési képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy az ügyészség ennek ellenére nem indított nyomozást.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a már eleve botrányosan drágára sikerült márciusi egyiptomi hivatalos útról, amit csak három honvédségi különgép bevetésével sikerült megoldania a Kedves Vezetőnek, az egyik Airbus úgy tért haza, hogy egy rövid időre leszállt Pisában (erre, mint mindig, Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet).

Ezt követően Firenzében és Velencében is lefotózták a szerénységet hazudó miniszterelnököt, miután az egyiptomi úthoz használt három honvédségi gép egyike hazafele tett egy kitérőt, és egy rövid időre leszált Pisában. Vele volt felesége is. Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy Orbán honvédségi különgéppel vitte az asszonyt Egyiptomból Olaszországba shoppingolni (valamint a Firenzében ERASMUS-szal tanuló lányát meglátogatni).

Mindeközben az RTL riportjából kiderült, a Miniszterelnökség és a Honvédség szerződése szerint csak szolgálati utakra szállíthatnák a kormányfőt ezek a gépek.

Hadházy Ákos szerint elfogadhatatlan, hogy az ügyészség ennek ellenére nem indított nyomozást.

A toszkánai 1000 kilométeres kitérő minden volt, csak nem törvényes. Az ügyészség másik érve sem áll meg természetesen: a Honvédség segítheti ugyan a miniszterelnöki magánutazások biztonságát technikailag, de nem létezik olyan, hogy ehhez külön Airbusra lenne szükség. Az utasok szigorú biztonsági ellenőrzése miatt egy menetrendszerinti járaton a miniszterelnöki ülep ugyanis nagyobb biztonságban van, mintha végigsétálna a Várban.

– írta a riport kapcsán közösségi oldalán az ügyet nyilvánosságra hozó képviselő.

 


Nem először használta ilyesmire a közpénzből fenntartott repülőket Orbán. A felcsúti MiniDuce 2021 nyarán a szokásos horvátországi nyaralásáról ruccant át családjával Rómába, hogy ott részt vegyen a katolikus törvényhozók éves találkozóján. Ez utóbbi is magánprogam volt azonban, hiszen a részvételért ha szerény összeget is, de fizetnie kellett a kormányfőnek, vagyis egyáltalán nem miniszterelnöki minőségében kapta a meghívót. Az ügyet akkor is Hadházy Ákos robbantotta, aki szerint az történhetett, hogy Budapestről valójában Novák Katalin utazott hivatalos útra Rómába. Az akkor még csak miniszter Novák „ha már ott repült el, Bracban felvette az ott nyaraló miniszterelnököt és családját. Majd hazafelé Zadarban lerakták a miniszterelnöki családot, hogy folytassák a nyaralást (hajókázást?) Ezzel a repülővel amúgy kb 9 millióba kerül egy ilyen út, de ha valóban Novák utazott vele, akkor ‘csak’ a horvát tengerpart és Róma közötti szakaszon használhatták családi nyaralásra” – írta a független képviselő. A K-monitor korrupcióellenes civil szervezet által indított perben a külügyminisztérium elismerte, hogy valóban így történt.


VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?