Egyéb

Toplistás bűnözök közé került a korábbi fideszes politikus és felesége – a bebörtönzés árnyékában

Börtönbüntetésre számíthat.

Szabadságvesztés letöltése céljából, a toplistás körözési listán szerepelteti a rendőrség Vrbovszki Viktort és Vrbovszki B. Nagy Anitát. A házaspár ellen három-három elfogatóparancs is érvényben, az egyik mindkettő esetében európai érvényű is (2021. október 14-én adták ki ezeket) — írta az alfahir.hu.

A Békés megyei illetőségű Vrbovszki-házaspárral szemben áru hamis megjelölése miatt indítottak korábban eljárást és ítélték el őket. Az ügy több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött el, az akkor még fideszes békéscsabai önkormányzati képviselő és – állítólagos – bűnszervezete “kamu Viagrákkal” kereskedett.

Az egész ügy hátterében egy helyi fideszes belharc állt, kezdve kétes bírói döntésektől, egészen

a Kúria által megsemmisített ítéletig.

V. Viktor 2008-2009 környékén kötött szorosabb ismertséget a nem törzskönyvezett potencianövelő gyógyszerek kereskedelmével.

Megjegyezték, ez akkoriban egyáltalán nem számított bűncselekménynek, a Büntetőtörvénykönyv csak 2013. június 1-e óta nevezi meg önálló tényállásként az egészségügyi termékek hamisítását, illetve a Magyarországon nem törzskönyvezett generikus gyógyszerek gyártását és terjesztését.

V. Viktor és bandája azonban még csak nem is hamisított, csak kihasználva a rendszer kiskapuit, Indiából, a gyártótól szerzett be, majd értékesített Kamagrát. Tevékenységüket egyébként sem rejtették véka alá: a csomagokat a Magyar Posta szállítmányozta, valamint a hazai és a német vámon is keresztül mentek ezek a gyógykészítmények, minden különösebb fennakadás nélkül – egészen 2012. április 4-ig, a lebukásukig.

A korábbi fideszes önkormányzati képviselőt, mint elsőrendű vádlottat a Gyulai Törvényszék 2016. február 19-én 3 rendbeli társtettesként áru hamis megjelölés bűntettében, engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység bűntettében, rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntettében, valamint pénzmosás elkövetése miatt,

hét év fegyházbüntetésre ítélte, valamint 165 millió forint erejéig vagyonelkobzást is elrendeltek ellene.

Tekintve, hogy a bűnszervezet megállapítása súlyosbító tényező, így az ítélet szerint még feltételesen sem bocsájtható szabadlábra.

Rajta kívül még 5 társát ítélték el: V-né B. N. A (feleség) II. rendű vádlottat 6 év börtönre, B. N. J. (após) III. rendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönre, B. N-né K. A. (anyós) IV. rendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönre, Sz. R. V. rendű vádlottat 5 év börtönre, P. G. VI. rendű vádlottat 4 év börtönre ítélték, ezen felül mindannyian pénzbüntetést is kaptak.

Csepregi-Matus bírónő ítéletét a Szegedi Ítélőtábla később másodfokon is megerősítette, ezt követően az ügyben meghozott ítéletek végrehajtását 2017. július 5-én a Kúria azonnali hatállyal felfüggesztette, és

az összes elítélt kiszabadulhatott a börtönből.

Az ügy megismételt tárgyalása első fokon 2018. február 20-án újra elkezdődött.

Tíz évvel azután, hogy 2012. április 4-én a békési megyeszékhely vámosai elkapták a korábbi fideszes önkormányzati képviselőt, még mindig körözik őt és feleségét a rendőrök. A helyi közéletet ismerők egyébként azt feltételezik, hogy Vrbovszki Viktor körül akkor kezdett el fogyni a levegő, amikor megbuktatta a Békés megyei “erős ember”, a későbbi ÁSZ-elnök, Domokos László emberét.

Most pedig Magyarországon számíthat börtönbüntetésre, mint toplistás bűnöző:


forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?