Egyéb

Ezt nem verték nagydobra Orbánék: Furcsa dolgok derültek ki a rezsivédelmi alapról

Többször belenyúltak a büdzsébe.

 

Tavaly tavasszal jelentették be Orbán Viktorék, hogy 670 milliárdos rezsivédelmi alapot hoznak létre a 2023-as költségvetésben, amelyet később 2579 milliárdra emeltek. Végül nyolcszor nyúltak bele a büdzsébe, és az összeg majdnem felét osztogatták szét többek között energiacégeknek, de csurrant-cseppent sporttámogatásokra, a rendőrségnek, sőt még a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak is – derült ki a hvg.hu hétfői cikkéből.

A hírportál utánajárt, hogy mire költötte a kormány azt az 1153 milliárdot, amit eddig az alapból szippantottak ki. Kiderült:

a pénzek 11 százaléka, azaz

127 milliárd forint

olyan rezsivédelmi célokra ment el, amelyeket nem lehet egyértelműen azonosítani. Márpedig egy ilyen alapnál az a bevett szokás, hogy a nevével összefüggő célra vesznek ki belőle milliókat.

Először január 13-án nyúltak bele az alapba, ekkor 173,3 milliárdot vettek ki az Energiaügyi Minisztérium részére „rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadásokra” címen.

Legközelebb február 9-én került a központba az alap, ekkor 390,6 milliárdot költöttek szintén a rezsivédelmi szolgáltatások ellentételezésére.

Felmerült viszont, mi lett 4 milliárd forint sorsa. Egymilliárdot az állami tulajdonú cégek kaptak segítség címszóval, majd ugyanennyit a Nemzeti Infrastruktúra Ügynökséghez tartozó cégek ingatlanjainak fenntartására költött a kormány.

1,817 milliárddal csapolták meg az önkormányzatoknak szánt rezsitámogatási keretet, valamint 182 millióval az egyházak és civil intézményfenntartóknak szánt összeget. Az összegyűlt

2 milliárdot a Honvédelmi Minisztériumnak adták

sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására.

Február 20-án is belenyúltak az alapba, ekkor azonban azonosítható, rezsivel összefüggő célok miatt. 3 nappal később viszont 6,05 milliárdot tettek át a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség ingatlanjainak fenntartási keretéhez. Ugyanekkor 7 milliárdot kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium beruházásösztönzésre.

Márciusban több területen is történt módosítás, repkedtek a milliárdok amelynek eredményeként 14,4 milliárdot csoportosítottak át szociális célú szolgáltatásokra. Az egészségügy 11,8 milliárdot kapott, de nem maradt ki a támogatásból:

  • a rendőrség,
  • katasztrófavédelem,
  • Magyar Államkincstár,
  • a NAV,
  • Petőfi Irodalmi Múzeum,
  • Veritas Intézet,
  • a ménesgazdaságok,
  • a nemzetbiztonság,
  • valamint az Országos Sportegészségügyi Intézet sem.


Áprilisban háromszor nyúltak bele az alapba, ebből egy érdekes tétel volt az az 1,7 milliárd, amelyet

Belügyminisztérium kapott „a köznevelés speciális feladatai” címszóval.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?