Egyéb

A rágalmazókat és becsületsértőket bátorítja a Fidesz készülő törvénye

Módosítaná a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó paragrafusait a sajtótermékek és médiaszolgáltatás esetében a Fidesz. A Kocsis Máté frakcióvezető és Halász János frakcióvezető-helyettes által benyújtott módosítás alapján a jövőben nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt az, aki „a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.”

Látszólag tehát a véleménynyilvánítás szabadságának kiterjesztéséről van szó, ám a fideszes javaslat valójában a valótlan állításoknak és hazugságoknak enged zöld utat a sajtóban. Gulyás Gergely ugyan évekkel ezelőtt azt állította egy kormányinfón, hogy a morális fölény a jobboldali újságíróknál van, a valóság azonban rácáfolt a kancelláriaminiszter kijelentésére: az Átlátszó összesítése szerint a Fideszhez közeli média a 2017 és 2021 közötti öt évben, csaknem 400 pert vesztett, ebből egyedül az Origo 103-at bukott el. 

Korábban nem okozott ez gondot a fideszes sajtó tulajdonosainak: az elveszített perek után kifizették a büntetést, és – éjjel, nappal, minden hullámhosszon – ment minden tovább a maga útján. Mostanra azonban fogyóban vannak a vadászmezők és a dús legelők, a folyókban is kevesebb a hal, jobban kell figyelni a büdzsére. Ami magyarul azt jelenti, hogy nem lehet nyakló nélkül szórni, holmi bíróság által megítélt büntetésekre költeni az adófizetőktől működésre kapott apanázst.

Volna persze egy olyan megoldás is, hogy kevesebbet kellene hazudni, sőt, vannak olyan vélekedések is, hogy egyáltalán nem szabadna. Ezt már annak idején Deák Ferenc is felismerte, aki egy kérdésre válaszolva kifejtette: „Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.”

Rég volt, talán igaz sem volt. Az viszont elvitathatatlan, hogy Kocsis és Halász képviselők javaslatukkal valamelyes megengedőnek mutatkoznak: az ugyanis továbbra is büntetendő maradna, ha „az elkövető cselekménye a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására irányul.” A Magyar Nemzet Zummer Fülöp álnéven író sajtómunkása például továbbra sem írhatná meg büntetlenül „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” című cikket. Ebben a Párbeszéd társelnökét többek között „organizmusnak” és „biológiai fegyvernek” nevezte. A bírósági tárgyaláson a védelem azzal érvelt, hogy a cikket csak gúnyos szatírának szánták, ám a bíróság nem vette be ezt a mantrát, és úgy ítélte meg, hogy az írásnak semmi köze nem volt Szabó képviselői munkájához. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla 1,3 millió forintos kártérítés megfizetésére, valamint a cikk eltávolítására kötelezte a lapot kiadó Mediaworks-öt. 

Ez tehát túl megy a Kocsis és Halász képviselők által felvázolt jövőbeni határon, ám sok minden mást továbbra is megengedhet magának a kormányhoz közeli média. Például azt, ahogyan a Fideszhez közeli TV2 semmibe veszi a bíróság által Juhász Péter javára megítélt helyreigazításokat. Az Együtt volt politikusáról, társelnökéről még 2016-ban és 2017-ben híreszteltek valótlan állításokat a TV2 Tények nevű hírműsorában, a többi között hamisan hozták kapcsolatba Portik Tamás olajbűnözővel. A Tények korábban arra hivatkozott, hogy képtelen volt a helyreigazítást teljes egészében leközölni, mert szerintük arra nem elég a műsoridő. Ezzel a szakmaiságára és hitelességére büszke TV2 – azon belül is a Tények című hírműsor – valójában beismerte, hogy olyan sokat hazudott Juhász Péterről, hogy e valótlanságok helyreigazítására kevés volna a rendelkezésre álló műsoridő. (Érdekes módon a hazug állítások közlésére mindig jut elegendő műsoridő.)


Ugyancsak a TV2-vel kapcsolatos, hogy a csatorna nem hajlandó beolvasni a hazugságok miatt jogerősen megítélt helyreigazításokat. Donáth Anna, a Momentum Európai Parlamenti képviselője a TV2 mellett az Origo és a Ripost ellen is pert nyert, miután többször is azt hazudták róla, hogy szexuálisan zaklatott egy lányt a Sziget Fesztivál után. A TV2 a csatornát elítélő bírósági ítélet ellenére sem hajlandó eleget tenni kötelezettségének, ezért a képviselőnő végrehajtást kért a csatorna ellen.

Csak két példa a közelmúltból, amelyek azt a széles körben ismert népi vélekedést támasztják alá, hogy a törvények csak azokra vonatkoznak, akik betartják őket. Kocsis és Halász képviselők mostani javaslata – miközben némi pénzt is megtakarít a többnyire kormányzati hirdetésekből élő Fidesz-közeli médiának – nem a valódi újságírókat, hanem a hazudozó propagandistákat bátorítja.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?