Egyéb

A „kémbank” után „tudományos kutatási intézet” érkezett Moszkvából Budapestre

Budapest V. kerületében, az Apáczai Csere János utca sarkán egy első emeleti lakásba jegyeztetett be székhelyet egy orosz szervezet, amelynek a hivatalos magyarországi neve: IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselete.

A nyilvános cégadatokból annyi hámozható ki, hogy a képviselet fő profiljaként a „máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenységet” adta meg, de emellett rengeteg mást is megjelölt a felső szintű, illetve nem felsőfokú oktatástól a film-, video- és televízióműsor-gyártáson, kiadói és hírügynökségi tevékenységen keresztül egészen a természettudományi, műszaki kutatásig és fejlesztésig, de van a listán italszolgáltatás, sőt még veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása is. Az alapítás után nem sokkal felvették a sorba az alapanyag-, üzemanyag-ügynöki nagykereskedelmet is. A 24.hu megállapítása szerint a felsorolás nem ad eligazítást arról, hogy ténylegesen mivel foglalkozik a magyar képviselet.

A székhelyként szolgáló többszintes társasház nem ismeretlen az oroszok előtt, az alsó szintjén található egy orosz élelmiszerbolt, a Cmak, amelyet a valaha katonai szolgálatra Magyarországra került Igor Kaplan és a tanulni érkezett Jelena Jegorova működtet.

A lap érdeklődött a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumnál is, tudomásuk szerint mivel foglalkozik a moszkvai központú szervezet Budapesten, mit takar a fióktelep máshová nem sorolt társadalmi tevékenysége, a magyar kormány adott-e engedélyt a fióktelep létrehozására, kötött-e megállapodást az IRIAS-szal és vajon ki és hogyan finanszírozza az IRIAS magyarországi működését, tekintettel arra, hogy az uniós szankciók miatt lényegében ellehetetlenült az orosz bankok és az EU közötti pénzforgalom? A minisztérium nem reagált a cikk megjelenéséig.

A 24.hu szerint a cégbíróságra becsatolt dokumentumokból egy KGST-időkben alapított szervezet reinkarnálása bontakozik ki. 1976-ban hozták létre Berlinben az International Research Institute for Advenced Systems (Fejlett Rendszerek Nemzetközi Kutatóintézete), azaz IRIAS nevű szervezetet a volt szocialista tömb országai: a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Kubai Köztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Mongol Népköztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Szovjetunió és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság.

Az IRIAS eredeti célja „átfogó kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása a szocialista állami termelés, annak ágazatai és ágai megszervezésének elméletében és gyakorlatában”. A szöveg szerint a nemzetközi szervezet koordinálja a kutatásokat a tagállamok érdeklődésére számot tartó menedzsmentkérdésekben, és olyasmi is szerepel az ismertetőben, hogy a szerződő felek számára „kötelező az információszerzés elősegítése és magasan kvalifikált szakemberek toborzása”. Az IRIAS-t létrehozó megállapodás alapján úgy fest, az egész KGST-t behálózó rendszert hoztak létre a termelésben, irányításban részt vevők krémjét bevonva, melyben megismerték és megosztották egymás termelési, vezetési gyakorlatát, a tudományos eredményekkel bezárólag.

Az IRIAS munkatársai ugyanolyan kiváltságos helyzetet élvezhetnek, mint a nemrég amerikai szankciós listára került, ezért Magyarországról távozó, kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank. Ez derül ki az IRIAS Hungary fióktelep-alapítójának pedigréjét igazoló moszkvai dokumentumokból, amelyeket megküldtek a magyar cégbíróságnak.

E szerint az idevágó megállapodás sérthetetlenséget biztosít az IRIAS helyiségeinek, dokumentumainak – beleértve a hivatalos leveleket –, lelőhelyüktől függetlenül. Az IRIAS vagyona és aktívái mentességet élveznek bármilyen közigazgatási és bírói beavatkozással szemben. Az IRIAS által elfoglalt helyiségek mentesülnek az országos és helyi adók, illetve illetékek alól. Az intézet mentesül a vámterhektől és a szolgálati használatra rendelt export-import korlátozás alól. A többi között ezeket a kiváltságokat nehezményezték a kritikusok a beruházási banknál, mivel e privilégiumok adott esetben megkönnyíthetik a kémkedést.


A moszkvai központú IRIAS honlapja alapján a szervezet aktív, és ha az összes alapító nem is, de öt ország még tagként szerepel az oldalon: Oroszország és Magyarország mellett Bulgária, Kuba és Mongólia. Ugyanaz a csapat, mint a Nemzetközi Beruházási Banknál az utolsó felvonásban, amelynek végén, az Európai Unióból utolsóként jelentette be Magyarország a kilépését az amerikai szankciók hatására.

Forrás: 24.hu


VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?