Egyéb

Plantu: „Kritikus vagyok Orbánnal, de nem lehet csak úgy legyinteni rá”

Nem megoldás a „kellemetlenkedő rokont” büntetőpadra ültetni – véli a világ egyik legnevesebb, francia karikaturistája Magyarországról, aki Putyint barbár diktátornak látja, de az oroszellenességet is problémának érzi.

Erősen hittünk Nyugaton abban, hogy közösen kell megalkotnunk Európát, megvédeni a kommunizmus veszélyeitől. Aztán az európai uniós csatlakozás idején a lelkesedésünk odáig terjedt, hogy de jó, végre egy családhoz tartozunk. A részletekkel nem törődtünk. Hosszú évek után jönnek elő a szépséghibák, a különbözőségek, a furcsaságok

– mondta a HVG csütörtökön megjelenő számában közölt interjújában az egyik legismertebb karikaturista, Plantu, azaz Jean Plantureux Magyarország és az EU kapcsolatáról. Plantut a Francia Intézetben nemrég megnyílt karikatúrakiállítása kapcsán kérdezte a HVG.

A művész Orbánról azt mondta: „Elég kritikus vagyok az Orbán-rendszerrel, néhány karikatúrát készítettem is a magyar miniszterelnökről. Ezzel együtt vallom, ha a 27 tagország közül akár csak egy is disszonáns szavakat hallat, ellene megy a többségnek, nem lehet csak úgy legyinteni rá. Nem az a megoldás, hogy a kellemetlenkedő rokont, aki egyfolytában ellentmond nekünk, a sarokba állítjuk vagy büntetőpadra ültetjük. Meg kell hallgatni, még ha nem is értünk vele egyet.”


Úgy véli, bár karikaturistaként klisékkel dolgozik, de civilként másban hisz. „Sokkoló, hogy az orosz diktátor lebombáztat ukrán városokat, meggyilkoltat, internáltat civil lakosokat, gyerekeket. Nem mondhatom, hogy ez az ukránok ügye, az én ügyem is mint európai és világpolgáré. (…) Putyin barbár diktátor, sokakkal együtt az a vágyam, hogy a nemzetközi bíróság előtt feleljen az emberiesség elleni bűntetteiért. Karikaturistaként a klisék embere vagyok. Állampolgárként kötelességemnek érzem elhagyni a kliséket, és árnyalni a helyzetet, az Európa-szerte terjedő oroszellenességet. Az oroszok nem csak a maffiát, a kurvákat meg a vodkát jelentik.”

Az interjúban, amely a nyomtatott HVG-ben, később pedig a hvg360-on lesz olvasható, a karikaturista beszél arról, miért alapították meg a szólásszabadságukban fenyegetett karikaturistákat segítő szervezetüket, illetve a Mohamed-ábrázolások miatt meggyilkolt vagy halálosan fenyegetett kollégáiról is.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?