Hírek

Támad az új mutáns, Arcturus: ezt kell tudni róla

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újra riadót fúj, mert megjelent a koronavírus újabb változata: az Arcturust már 29 országban azonosították.

 

 

 

A koronavírus új alváltozata az XBB. 1.16, (nem hivatalos nevén Arcturus), amit az Egészségügyi Világszervezet „figyelés alatt álló változatnak” minősített. A legújabb Omikron-variáns különösen Indiában terjed, és agresszivitására bizonyíték, hogy napi 10 ezer új fertőzöttet azonosítottak a szubkontinensen. Az Egyesült Királyságban attól tartanak, hogy ott is dominánssá válhat a mutáció. Eddig 29 országban jelent meg már az Arcturus, köztük Indiában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában – közölte a wp. com.

Az Arcturus az omicron variáns egyik alváltozata, amely 2021 végén jelent meg, és világszerte felváltotta a delta domináns variánst. Terjedésére jellemző, hogy február végéig az Arcturus törzs az esetek 0,21 százalékát tette ki világszerte. Egy hónappal később ez az arány a WHO adatai szerint 3,96 százalékra emelkedett. Az Egyesült Államokban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint az április 15-ével végződő héten a koronavírus-fertőzések 7,2 százalékát tette ki.

Az Arcturus nagyon hasonló az elterjedt omikron XBB-hez, de tüskeproteinjében egy plusz mutáció van, amely a laboratóriumi vizsgálatok szerint fokozott fertőzőképességet, valamint fokozott megbetegedési hajlamot mutat.

Bár ez azt jelentheti, hogy gyorsabban terjedhet – egy friss japán tanulmány szerint 1,17-szer sebesebben –, egyelőre nincs arra utaló jel, hogy súlyosabb esetekhez is vezetne.

„Az új variáns virulensebb, de nem veszélyesebb. Nem látunk nagy elváltozást a vírus azon részein, amelyeket a T-sejtek ténylegesen megtámadnak. Nincs bizonyíték arra, hogy súlyosabb lenne ez a mutáció, mint a korábbi törzsek, de még korai lenne ezt ki is jelenteni” – mondja Paul Hunter, a brit East Anglia Egyetem orvosprofesszora, aki szerint az Arcturus egy ideig domináns változattá válhat a világon, de nem hiszi, hogy ezek a fertőzések nagyobb mértékben növekednének, mint a többi hullámban. Egy új, atípusos tünetet jegyeztek fel az új változatnál, ez pedig a kötőhártyagyulladás – figyelmeztet a a tanulmány.

Indiában a járványveszély bejelentését követően egyes régiókban újból maszkviselést rendeltek el. Múlt héten az egészségügyi miniszter arra is felkérte a tartományokat, hogy fokozzák a genomvizsgálatokat és készüljenek fel a kórházak egy nagyobb járvány eshetőségére.

Az Egyesült Királyság viszont nincs felkészülve egy újabb világjárvány fogadására: ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat felszámolták, és a kulcsfontosságú kutatásokat megszüntettek több mint három évvel a COVID-19 globális kitörése után – állítják a tudósok az új vírusalfaj megjelenésére reagálva.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?