Belföld

Kiakadt a kórházi állapotokon a fideszes polgármester

„Csalódottan vettem tudomásul, hogy az adott szónak – bizonyos embereknél – semmilyen ereje nincs (…) Főigazgató úr gyakorlatilag semmilyen ígéretét nem tartotta be és tudatosan félretájékoztatott. Az általa meghozott vezetői döntések következetlenek és egyáltalán nem a zempléni betegellátás ügyét szolgálják” – ezekkel a kemény szavakkal kezdődik az a nyílt levél, amelyet Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere osztott meg a hivatalos Facebook-oldalán.


A levél arról szól, hogy dr. Révész János, a miskolci székhelyű vármegyei kórház főigazgatója és Szamosvölgyi hiába tárgyaltak az év elején, a megyei kórház fenntartásában lévő sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban nemhogy jobbra fordultak volna, de romlottak a dolgok – idézi a posztot a Telex.

Fel is sorolja, milyen negatív folyamatokkal, illetve jelenségekkel találkozhatnak, akik a 16 ezer lakosú kistérségi központban kényszerülnek egészségügyi ellátásra:

  • havonta több mint tízszer nincs ügyelet a szülészeti osztályon;
  • szintén havi több mint tíz alkalommal nincs se traumatológiai, se sebészeti ügyelet a kórházban;
  • a mentősök rendszeresen kénytelenek Miskolcra „taxiztatni” a betegeket (ez több mint 80 kilométeres távolságot jelent);
  • a kórház röntgengépei elavultak, folyamatosan meghibásodnak;
  • a kórházban egyébként sincs radiológus szakorvos;
  • a ct-készüléknek megszűnt a gyári háttértámogatása, ha elromlik, nem tudják megjavítani;
  • egyre kevesebb egyébként is az orvos és a szakápoló, mert a megyei kórházból hiányzó orvosokat és ápolókat Sátoraljaújhelyről pótolják;
  • de mióta a gazdasági és a műszaki feladatokat Miskolchoz rendelték, a sátoraljaújhelyi kórházban az ezekkel foglalkozó helyi szakemberek is felmondtak.

A polgármester levele szerint – a cikk végén találja meg a Facebook-posztot – az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az intézmény élére a miskolci központ nem a több mint tíz éve az Erzsébet Kórházban dolgozó, „minden szakmai végzettséggel rendelkező” orvost nevezett ki, „hanem egy orvosi végzettség nélküli embert”. Azt írta, számára ez a döntés elfogadhatatlan, az új kórházi vezető „kiválasztásának módjáról, sem annak menetéről, sem az eljárásrendjéről” nem kapott tájékoztatást.

Azt írja, más eszköze nincs, mint a nyilvánossághoz fordulni, és felhívni a figyelmet arra: „mindenért, ami a térség betegellátását érintően az elkövetkező időben történik, kizárólag azok a felelősek, akik ezeket a döntéseket meghozták, vagy asszisztáltak a megszületésükhöz”.


Forrás: Telex


VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?