Belföld

Mészáros Lőrinc 250 millió forintot osztott szét: őket segítették a pénzzel

Minden eddiginél több, összesen 58 magánszemélyt és civil szervezetet részesített mintegy 250 millió forintos támogatásban a Pro Filii Alapítvány az idei első negyedéves pályázati ciklusban. Összesen 562 pályázat érkezett az év első negyedévében a Mészáros Csoport alapítványához mintegy 3 milliárd forint értékben. A kuratórium végül 58 pályázat támogatásáról döntött.

 

 

 

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló, évi egymilliárd forintot támogatásra fordító Pro Filii Alapítvány mára az ország egyik legjelentősebb civil szervezeteket, magánszemélyeket támogató szervezetévé vált. Az idei év első negyedévében beérkező 562 pályázatból a cégcsoport vezetőiből álló bírálóbizottság javaslatára a kuratórium a 181 beérkezett magánszemély pályázatából 21-nek több mint 60 millió forintos, valamint az 381 beérkezett civil és nonprofit szervezet kérelméből 37-nek csaknem 190 millió forintos támogatásáról döntött.

A Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesültek azok a kérelmek, amelyek célcsoportja egészségügyi-, szociális- vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekek, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg. A Pro Filii Alapítvány támogatja számos ritka betegséggel élő és mozgássérült gyermek gyógyítását, fejlesztését, valamint életkörülményeinek javítását. Így többek között hozzájárul egy agykárosult gyermek életminőségén javításához szükséges segédeszközök vásárlásához, magzati agyvérzés miatt mozgás sérült gyermek mozgásszervi fejlesztéséhez és műtétjéhez, valamint fogyatékkal élő gyermekeket ellátó otthon energiakorszerűsítéséhez.

A kuratórium döntésének eredményeként az alapítvány hozzájárul 30 db fotelágy beszerzéséhez is a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet gasztroenterológiai és nephrológiai osztályán fekvőbeteg gyermekek szüleinek elhelyezéséhez. A szociális és egészségügyi támogatásokon túl az alapítvány kulturális, tudományos és sport tárgyú pályázatok támogatásáról is döntött, amelynek köszönhetően egyesület a maximális 10 millió forinttal támogatja a Műegyetemi Rádió Club MM-1 kis műhold fejlesztését, valamint a Cinefest Egyesület hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett workshopját.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója az idei első negyedéves pályázati elbírálások kapcsán leszögezte:

„Mára a Pro Filii Alapítvány az ország egyik legjelentősebb karitatív szervezetévé vált, amelyet nem csak az eddig rászorulóknak odaítélt egy és egy negyed milliárd forint fémjelez, de az óriási számú pályázati kérelem is. Több mint egyéves működésünk óta ciklusról ciklusra egyre színvonalasabb pályázatok érkeznek, amely egyre nagyobb kihívás elé állítja a Bírálóbizottságot is.

Ennek érdekében rövidebb beadási határidőt szabtunk a pályázóknak annak érdekében, hogy hosszabb időkeretben minél alaposabban tudjuk feldolgozni a kérelmeket. Így valóban ott tudunk segíteni, ahol erre a legnagyobb szükség van. Ebben a ciklusban is elmondható, hogy jóval több támogatásra érdemes pályázat érkezett, mint a rendelkezésre álló támogatási keret. Ez is rávilágít, hogy a gazdasági élet szereplőire óriási felelősség hárul a hazánkban virágzó civil szféra támogatását illetően, amelyben a Mészáros Csoport élen jár” – húzta alá Tóth Krisztina, aki egyben a Pro Filii Alapítvány főtitkára.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?