Érdekes

A világ legkisebb országa akkora, mint egy nagyobb kert

A világ legkisebb országa mindössze 4000 négyzetméter, a tengeren fekszik, van saját himnusza, de van vele egy kis bökkenő: hivatalosan senki sem ismeri el Sealand Hercegségét országként. De ha elismernék, akkor a kis mesterséges szigethez képest még a Vatikán is óriásinak tűnne.

 

 

 

Az eredetileg radarállomásként működő katonai objektum a Temze torkolatától mindössze 10 kilométerre fekszik, nemzetközi vizeken. Az Egyesült Királyság hadserege a világháború után hagyta el a Roughs Tower névre keresztelt erődöt, így az teljesen lakatlanná vált. Egészen a 60-as évekig, amikor Paddy Roy Bates kihasználta, hogy a Roughs Tower a senki földjén helyezkedik el, és rádióállomást alapított. A célja mindössze annyi volt, hogy megkerülje az akkori rádióközvetítésre vonatkozó szigorú korlátokat, amely akkoriban gyakorlatilag csak a BBC-nek adott sugárzási jogot.

1966 végén azonban új projektbe kezdett: Sealand néven szuverén államnak nyilvánította a területet. Így született meg 1967. szeptember 2-án a Sealand Hercegség, ezen jeles alkalomból felvontak az újonnan tervezett zászlót. Bates felesége Joan ekkor ünnepelte a születésnapját, amely alkalomból férjétől – romantikus gesztus gyanánt – hercegnői címet kapott.

A mikroállamnak nem sokkal később lett saját alkotmánya, pénze, útlevele, bélyege, de még sportcsapata is. A lakosok számát tekintve általában 2-3 állandó lakosa van, de egy ember mindig tartózkodik a helyszínen, hogy megvédhesse a mikroállamot a betolakodóktól. Bár invázióra nem volt példa, 1978-ban egy puccskísérlet lezajlott Sealand területén.

A Sealand Hercegségnek van webshopja is, ahol olyan ajándéktárgyakat kínálnak, mint például hercegi cím és hivatalos okmányok – gyakorlatilag ez a bevétel jelenti a mikroállam költségvetését. A hercegség ezenkívül az online játékiparban is jelen van, saját online kaszinóval.

A hercegség a szabadság és az önrendelkezés jelképe, és bár Nagy-Britannia talán abban reménykedett, hogy az állomás lakói összepakolnak, és hazamennek, az alapító, Roy Bates 2012-es halála után fia és unokái is folytatják a mikroállam kormányzását.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?