Celeb / Híresség

10 magyar női humorista, aki megmutatta, hogy igenis van helye a stand-up világában

A napokban Nacsa Olivértől hangos a sajtó, aki Pottyondy Edinával kapcsolatban kijelentette, hogy a humor nem egy női műfaj, a stand-up pedig alapvetően férfi szakma. A megszólalásra Pottyondy Edina videóban válaszolt, majd az eset – egyelőre – azzal zárult, hogy Nacsa Olivér bocsánatot kért, mondván, hogy félreérthetően fogalmazott.

 

 

 

Ha csak az itthoni stand-upot nézzük, elmondható, hogy tényleg férfiak által uralt a szakma. Elég csak a Karinthy-gyűrűre gondolni, amit 1975 óta ítélnek oda a magyar a humorművészet kiemelkedő alakjainak – mindeddig egyetlen nő sem kapott gyűrűt.

Ha megnézzük például a Dumaszínház társulatát, szintén nagy eltérést látunk a nemek arányát tekintve: a 27 társulati tag között mindössze két nő van, de a teljes, 53 főt számláló fellépő listán is csak 10 női név szerepel. Tehát a számokat tekintve valóban több a férfi a magyar szakmában, ez azonban véletlenül sem jelenti azt, hogy a nőknek ne lenne helye a humoristák világában.

Ha körbenézünk külföldön, rengeteg elképesztően vicces komikával találkozhatunk. Ott van Melissa McCarthy, Amy Schumer, Chelsea Peretti, Tina Fey, Whoopi Goldberg, Aubrey Plaza, Rebel Wilson, és sorolhatnánk napestig azon nőket, akiknek a neve eleve garantálja a sajgó rekeszizmokat. De nem kell messzire menni, itthon is szép számmal akadnak már évtizedek óta olyan női humoristák, akiknek hála most már lassan talán végleg eltehetjük (eltehetnénk) a fiók mélyére azt az igencsak elavult gondolatot, miszerint a nők nem viccesek.

Épp ezért összegyűjtöttünk – a teljesség igénye nélkül – tíz olyan magyar női humoristát, akik sikeresen megvetették a lábukat a szakmában, és a mai napig rendre bebizonyítják, hogy a humor igenis női műfaj.

Bach Szilvia
Bach Szilvia

Bach Szilvia humorista-parodista, énekes, festő, író és színésznő. 1990-ben első helyezést ért el a Humorfesztiválon, 1990-1995 között rendszeresen szerepelt a Rádiókabaréban, de 1992-ben került a tévébe az első önálló műsora, Bach Show címmel. Fellépett a Mikroszkóp Színpadon, a Fábry Show-ban, a Hálózat TV-ben, a Maksavízióban, és 2006-ban mutatták be az első zenei tragikomédiáját Alt-Duett címmel.

Mindemellett 2013-ban megkapta a Magyar Toleranciadíjat, amit azoknak ítélnek oda, akik tesznek a toleranciáért, az esélyegyenlőségért, a kisebbségeknek és a másság elfogadásáért. 2014-ben pedig az Emberi Hang-díjat ítélték oda neki, amit azok kapnak, akik a szeretet, béke, humanizmus, tolerancia és segítségnyújtás mezsgyéjén járnak, és elutasítják a rasszizmust, kirekesztést, homofóbiát.

Kormos Anett
Kormos Anett

Kormos Anett humorista és újságíró még a 2000-es éves végén jelentkezett a Magyar Televízió stand-up comedy tehetségkutatójába, a Mondom a magamét! című műsorba, ahol végül a második helyen végzett. Ezután figyelt fel rá Litkai Gergely, a Dumaszínház főszerkesztője, és hívta meg a társulatba. 2010 áprilisában szerepelt először a Showder Klubban, mint a műfaj első női előadója. Védjegyének számít az érzelemmentes előadásmódja és sajátos humora.

Ráskó Eszter
Ráskó Eszter

Ráskó Eszter pszichológus, szexuálpszichológus, HR Manager, a Dumaszínház társulatának a tagja. Korábban Matrjoska néven készített 20 részes vlogot, amelyben a terhességéről beszélt 37,4 ezer követős YouTube-csatornáján, jelenleg pedig a Tirpák Madonna című önálló estjével járja az országot.



Pottyondy Edina

Pottyondy Edina youtuber, humorista, expolitikus. Országos ismertséget a YouTube-on keresztül szerzett, ahol szatirikus-ironikus, politikával és közélettel foglalkozó tartalmakat gyárt, mára 217 ezer feliratkozójának. 2020. május 1-jén robbant be a köztudatba a Kövér László kire veri ki? című videójával, 2021 óta rendszeres fellépője a Dumaszínháznak.

Szente-Veres Adrienn

Szente-Veres Adrienn stand-up comedy előadó egy humoros esetet követően került be a szakmába, miután egy barátnőjével fogadtak egy üveg Jagermeisterben, hogy ki mer állni a Dumaszínház színpadára. Azóta pedig szerepel a Comedy Central bemutatja című műsorban, és a Rádiókabaréban is.

Redenczki Mária

Redenczki Marcsi tagja a Stand-up Comedy Humortársulatának, és fellépője a Showder Klubnak, a Comedy Central csatornának és a Rádiókabarénak is. Műsorának központi eleme a nők mindennapjai, mint a háztartás, gyereknevelés, de a férfiakról is szívesen megosztja a gondolatait.

Stefanovics Angéla
Stefanovics Angéla

A Jászai Mari-díjas színésznő 2019-ben indította el mára 68,7 ezer követős YouTube-csatornáját, Anzselika Habpatron néven, de az országos ismertség még 2007-ben érte el, amikor ő lett Emese, a Budapest Bank reklámarca. 2022-ben csatlakozott a L’art pour l’art Társulathoz, és szerepel a Comedy Central Magyarok az űrben című sketch show-jában, emellett a Dumaszínházban is fellép Janklovics Péter társaságában.

 

 

 

 

 

Ács Fruzsina

Ács Fruzsina állandó szereplője a Showder Klubnak és a Rádiókabarénak, és 2016 óta tagja a Dumaszínháznak. Elmondása szerint az a célja, hogy megnevettesse és elgondolkodtassa – de leginkább mégiscsak megnevettesse – az embereket. Jelenleg többek között a Kapunyitás – Még előtted az élet című, Szabó Balázs Mátéval közös estjével járják az országot.

Lorán Lenke
Lorán LenkeLorán LenkeKép: Oláh Csaba / Ringier archívum

Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulata és a Vidám Színpad örökös tagja 2017-ben hunyt el, 90 éves korában. Kiváló komikaként tartották számon, akinek hatalmas volt az életkedve.

Csala Zsuzsa
Csala Zsuzsa

Lorán Lenke legjobb barátnője, Csala Zsuzsa szintén Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész és a Vidám Színpad örökös tagja 2014-ben hunyt el, 80 éves korában. Bár eleinte a tragikus szerepek vonzották, végül a kabaré műfajának egyik legfontosabb komikájává vált.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?