Belföld, Hírek

Idén nyáron fájdalmasan megdrágul a Balaton: a szálláshelyeken 40 százalékos is lehet az áremelkedés

Elképesztő összegeket hagyhatunk idén a Balatonnál, ha a nyári vakációnkat ott akarjuk tölteni.

 

 

 

Eddig a forint gyengülésének volt köszönhető, hogy komoly áremelkedés következett be, idén az energiaárak, az infláció, a növekvő munkaerőköltségek miatt lehet durvább a helyzet a belföldi turizmus tekintetében.

Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Pénzcentrumnak nyilatkozva elmondta, akár még a 2019-es csúcsszezonnál is jobbat zárhat idén a belföldi turizmus, ám komoly áremelkedésekkel kell szembenéznünk.

Idén már az előfoglalásoknál is emelkedés van: 40 százalékkal foglaltak többen, mint tavaly ilyenkor a szallas.hu oldalán. A nyári foglalások harmada a Balaton térségébe szól. Itt átlagosan 13 ezer forint egy személynek egy éjszaka, ami 4,9%-os drágulást jelent a tavalyi árakhoz képest.

– Meglátásom szerint nem lesz egységes változás a szállásárakban idén nyáron a Balaton partján. Egyes kategóriák esetében várhatóan maradnak a tavalyihoz hasonló árak, például a magán- és egyéb szálláshelyek körében korántsem biztos, hogy mindenki emel. Sokan egyébként a korábbi években már a forint-euró árfolyamhoz kötötték az áraikat, még ha nem is hivatalosan. A szolgáltatóknál valószínűleg készülnek már a különféle számítások, amelyek megmutatják, hol van az a szint, ahol még megtérül a kiadás, és még mekkora összeggel érdemes vagy szükséges emelni az árakat – mondta a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás. Hozzátette: a pontos összegeket nem lehet megjósolni, de sok helyen dinamikus árazással dolgoznak, amely a kereslethez igazodik.

Az alsóörsi Hotel Laroba vezetője például úgy nyilatkozott, ők 30%-kal drágítottak az áraikon. Dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke szerint pedig nem lesz ritka a 40 százalékos áremelés sem a magánszállások esetében.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?