Belföld, Hírek

Elvennék Burkáéktól a jogtalanul megítélt kártérítést, de semmi vagyonuk nincsen

Tovább folytatódik a több évtizede tartó ügy, amely még mindig tartogat fordulatokat. Most az állam bejelentkezett a korábban kifizetett kártérítésért – de aligha juthat vissza pénzéhez.

 

 

 

Újabb fejezet

Burka Ferenctől 24, fiától pedig 25 millió forintot követel az állam, miután a korábbi felmentő ítéletek miatt kártérítést kaptak, mert elítélték őket emberölés miatt. Azonban új bizonyítékok kerültek elő, s mindkettejüket elítélték. 

Agyonverték áldozatukat

A vád szerint idősebb Burka Ferenc és fia 1999-ben, Újszentmargita településen támadt rá alvó áldozatukra, Gy. Jánosra. Kegyetlenül megverték a férfit, aki a helyszínen életét veszítette. Zsákmányuk mindösszesen egy 3 ezer forintos tetőantenna volt.

Újra kellett tárgyalni

Ifjabb Burka Ferencet már másnap, apját egy héttel később vittékbe a rendőrök. Nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolták meg őket. 2000-ben kezdték tárgyalni ügyüket, 2002-ben született meg az első ítélet. Azonban ez olyan hibás volt, hogy a másodfok új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot.

Majd felmentették mindkettejüket

Álláspontjuk szerint az első verdikt hiányos és felderítetlen volt és nem lehettt minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a két férfi volt az, aki gyilkolt. 2005-ben mindkettejüket felmentették, amit 2006-ban a Debreceni Ítélőtábla másodfokon szentesített.

Volt mire költeni

Pár hónap elteltével apa és fia, pert indítottak az állam ellen, s kártalanítás címén 50-50 millió forintot kértek. 2007 elején az apa 20, fia pedig 25 millió forint kártérítést kaptt. A pénzt hamar elköltötték: felújították lakásukat, autót vettek és pékséget nyitottak, de jutott a szórakozásra is.

Rejtélyes antenna a földben

Burka Ferenc is elismerte, hogy a kártalanítás összegét elköltötték. Ám később új bizonyítékok láttak napvilágot, így a Debreceni Ítélőtábla elrendelte a perújítást. Ifjabb Burka Ferenc volt élettársa rájuk vallott, ráadásul a családi házának közelében a földből előkerült egy antenna is.

Ekkor jött az állam

2018-ban aztán az apát, 9, fiát pedig 7 év fegyházra ítélték, s noha mindketten szabadultak már azóta, a magyar állam bejelentkezett, hogy kéri vissza tőlük a pénzt. Ügyvédjük szerint azonban furcsa helyzet alakult ki.

Késő a bánat?

„Azzal, hogy a büntetőügyben kimondták Burkáék bűnösségét, a kártalanításról szóló polgári perben is lehetőség lett volna a perújításra, mégpedig a büntetőügyben hozott jogerős ítélettől számított hat hónapon belül, ám a magyar állam csak 2021 januárjában lépett” – mondta a Blikknek Zeke László

Ezzel az indokkal kérik vissza a pénzt

Mint fogalmazott ,,jogcím nélküli gazdagodás miatt kérnek vissza az ügyfelemtől 20 millió forintot, a fiától pedig 25 milliót. Igen ám, de úgy néz ki, hogy a jogerős kártalanítási ítélettel párhuzamosan van egy jogerős, visszafizetésre kötelező bírói döntés is”.

Valami nem stimmel az ítélettel sem

Azonban van egy kis bökkenő: mivel utóbbi már végrehajtási szakban van, azonban Burkának se vagyona, se jövedelme nincsen, így a végrehajtás igen mérsékelt eredményeket hozhat. A védőnek egyébként fenntartásai vannak a jogerős ítélettel szemben is, ezért szerinte helye lehetne a perújításnak. 

forrás: kekvillogo.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?