Belföld, Hírek

Mutáns halak kerülnek elő a Hévízi-csatornából: akvaristák engedhették szabadon a hibrid szerzeteket

A meleg csatornánál jól érzik magukat, később a Balatonban is felbukkanhatnak.

 

 

 

Egy időben futószalagon gyártották Hollywoodban azokat a horrorfilmeket, amelyekben felelőtlen vagy gonosz tudós laboratóriumából kiszabadul a természetbe a lombikban előállított, azelőtt nem létező ragadozó hal, gigantikusra növő krokodil vagy esetleg több állat keverékéből létrejött szörnyszülött, amely aztán elszaporodik és felfalja az embereket.

Most a filmes lidércnyomásra emlékeztető furcsa dolgot találtak a Hévízi-tónál. Egy horgász kifogott egy olyan halat, amit látva a tapasztalt szakemberek is csak a fejüket vakargatják, ez vajon miféle szerzet lehet.

„December 22-én fogtam a Hévízi-lefolyón. Elsőre nekem naphalfélének tűnt, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos. Megköszönném, ha tudnának nekem ebben segíteni” – ezt a pár sort mellékelte a horgász a Magyar Haltani Társaságnak elküldött fotót.

A szervezet akvarisztikai szakértője csak abban volt biztos, hogy a Vieja nembe tartozik a hal, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér, hanem annak egy hibridje. Mint írták, inkább tömegesen fordulnak elő az elvezető csatornában a kevert fajok és kezdik onnan kiszorítani az őshonos halakat.

Ennek a leginkább aranyhalhoz hasonló sügérfélének sem lenne semmi keresnivalója Hévízen / Fotó: Balatoni Limnológiai Intézet
Ennek a leginkább aranyhalhoz hasonló sügérfélének sem lenne semmi keresnivalója Hévízen / Fotó: Balatoni Limnológiai Intézet

Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa 8-10 idegenhonos halról is tud, amelyeket a Hévízi-tó csatornájából fogtak ki eddig. Trópusi fajok, semmi keresnivalójuk nincs ott. Ráadásul vannak köztük mindenféle kereszteződéssel létrejött vagy létrehozott hibridek, vagyis korábban sehol nem létezett halfélék, amilyen a most talált egyed is lehet.

A Hévízi-tóból kifolyó termálvíz a Kis-Balatonba kerül, ám a tótól, pár száz méteres szakaszon még télen is elég magas hőmérsékletű ahhoz, hogy a csak meleg vizet kedvelő halak is eléldegéljenek benne. A nyár közeledtével ahogy a tó melegszik, a csatorna is egyre hosszabb szakaszon marad langyos, így ezek a fura halak is egyre messzebb merészkednek.

– Néha strandolók fürdenek a csatornában, és többen beszámoltak arról, hogy halak csipkedik a bőrüket – mondta el a Blikknek a halbiológus, aki munkatársaival nemrég filmet forgatott a jelenségről. Takács Péter szerint felelőtlen akvaristák engedik itt el a trópusi halakat. Hogy a hibrideket ők tenyésztették-e vagy a természetben spontán jöttek létre, nem tudni. Egyik magyarázat sem megnyugtató, mivel nem tudhatjuk, milyen veszélyeket rejthetnek.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?