Belföld, Hírek

Az RTL megvédte a ValóVilágot, nem törődnek bele a Médiatanács kritikájába: „Határozottan nemet mondunk az erőszakra”

Az RTL is értesült a hírről, miszerint a Médiatanács több kifogást is talált a ValóVilág11 realityműsorral kapcsolatban. A televíziós médiavállalat szerint a magyar Médiatanács „határozata” csak egy véleményként kezelendő.

 

 

 

„Az NMHH Médiatanácsának a ValóVilág élő streamingje, illetve az RTL KETTŐN, 2022. november 10-én sugározott Showder Klub vonatkozásában meghozott »határozatát« az ezen műsorokkal kapcsolatban megfogalmazott véleményként tudja értelmezni, mivel az RTL KETTŐ és az RTL+ Luxemburgban bejegyzett médiaszolgáltatások, így az ezen sugárzott tartalmak jogszerűségének elbírálása a luxemburgi médiahatóság, az ALIA hatásköre”

– válaszolta az RTL a Média1 megkeresésére.

A csatorna hangsúlyozta, hogy „az RTL mint jogkövető médiavállalat a rá vonatkozó jogszabályoknak és felette hatáskörrel rendelkező hatóságok döntéseinek megfelelően működik”.

Tegnap érkezett az NMHH Médiatanácsának közleménye a csatorna Valóvilág műsorával kapcsolatban, amely szerint az élőben közvetített teljes tartalommal kapcsolatban folyamatos jogsértés áll fenn, ugyanis a médiaszolgáltató által alkalmazott reality műfaji eszközök és képi hatások sértik az emberi méltóságot, emellett megvalósul az öncélú sérelmes bemutatás is.

Ez egy ilyen műfaj?

A csatorna kitért arra is, hogy „realityműsor 0-24 órás közvetítésére számos nemzetközi példa van, az RTL sem először közvetíti élőben, 0-24-ben a ValóVilágot, amit előzőleg az NMHH elődje, az ORTT soha nem kifogásolt.

A ValóVilág reality műfaja, valamint a műsorsugárzás jellege miatt a szereplők viselkedését, a villában történt eseményeket azok megvalósulásának pillanatában a műsor szerkesztői nem tudják befolyásolni vagy alakítani. A ValóVilágban, annak indulása óta előfordulnak másutt tabunak számító vagy megosztó események, verbális túlkapások. Az RTL ezeket az eseményeket – a hatályos jogszabályok betartásával – is bemutatja, mert abban hiszünk, hogy bizonyos játékosok vagy magatartásformák cenzúrázása nem célravezető.

Az ilyen tartalmak sugárzásával az RTL célja nem a provokáció, hanem a valóság bemutatása – annak sokszínűségével és visszás jelenségeivel együtt, hiszen az RTL műsorai és annak szereplői és nézői is sokfélék.

A műsor mindenkori készítői igyekeznek a lehető legtöbb és leghatékonyabb eszközöket alkalmazni ahhoz, hogy a látottakat a nézők és a játékosok számára is kontextusba helyezzék (például a műsorvezető vagy szakértők közreműködésével, akár az élő tévéműsorban, akár online sugárzott kísérőműsorban). A valóság minél teljesebb bemutatása ugyanakkor nem jelent értékmentességet.”

„A szereplők tudták, mit vállalnak”

„A ValóVilág játékosai a műsor jellegének ismeretében vállalják a szereplést, de az RTL-nek nem célja a műsorral bármely játékos testi vagy szellemi egészségében kárt okozni, a játékosokat emberi méltóságukban megsérteni. Határozottan nemet mondunk az erőszakra, de ennek – sok egyéb mellett – az is lehet a módja, hogy bemutatjuk annak leghétköznapibb megnyilvánulási formáit és az arra adható lehetséges válaszokat” – emelte ki az RTL.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?