Egyéb

A lány tájékoztatja a vőlegényt és a családját, hogy terhes, de ekkor a fiú anyja felkiált: “A fiam meddő”

Chris szülei nem fogadták el az Amandával való kapcsolatát. Mikor egy vacsorán bejelentette a terhességét, azzal vádolták, hogy megcsalta párját, mert épp akkor kaptak sokkoló orvosi eredményeket. Az életük soha többé nem lesz a régi.

 

 

 

“Csak túl akarok lenni rajta” – sóhajtott Chris a szülei háza ajtaja előtt.

“Ők a te szüleid, édesem. Azt akarjuk, hogy elfogadjanak, és eljöjjenek az esküvőnkre, igaz?” – simogatta karját a felesége, Amanda.

“Engem ez tényleg nem érdekel, Amanda. Sajnálom, de ha nem tudják elfogadni a nőt, akit szeretek, akkor nem akarok velük semmit sem kezdeni…”

“Kérlek, drágám. Békét kell kötnünk velük. Mi lesz a jövővel? Ők családod. Szeretnénk, ha a gyerekeink életének részei lennének, nem igaz?” – folytatta Amanda.


Chris próbálta megőrizni a nyugalmát, de ez csak nehezen sikerült neki. “Igen. Azt hiszem..” – motyogta megmerevedett ajkai között.

“Oké, most pedig fel a fejjel! Együtt vagyunk!” – Amanda átölelte a férfi oldalát.

Chris anyja, Mrs. Castillo a rá jellemző művigyorral nyitotta ki az ajtót.

“Helló, Amanda! Örülök, hogy látlak” – mondta, biccentett a fejével, jelezve, hogy besétálhatnak az ajtón.

Chris legszívesebben a szemét forgatta volna. Már évek óta együtt volt Amandával. Eljegyezték egymást, de a szülei még mindig úgy tekintettek rá, mint a nőre, aki “tönkretette a terveiket”. Mással akarták látni a fiukat, nem fogadták el a döntését.

***

Mikor Chris elvégezte a főiskolát, és megkapta az első állását, a szülei bemutatták neki Ciarát, Mr. és Mrs. Geoffrey lányát. Az apja egy helyi magánklinika igazgatótanácsában volt, és nagy tiszteletnek örvendett a városukban.

Chris a Castillo családból származott, és a dédnagyapja befektetéseinek köszönhetően mindig is gazdagok voltak. Chris nem sokat törődött az ilyesmivel. A szülei megszállottan foglalkoztak a státusszal és azzal, hogy mások mit szólnak hozzá.

A főiskolán azonban csodálatos barátokra tett szert, akik az élet minden területéről érkeztek. Ez megváltoztatta az életét, és rájött, hogy azok a lányok, akiket a magániskolában és a countryklubos bulikon keresztül megismert, nem neki valók. Ő egy igazi nőt akart.

És megjelent Amanda. Pár éve már a munkahelyén dolgozott, és egy parkolóból kifelé menet összeütközött vele. Szerelem volt számára első látásra, ezért igyekezett viccelődni, mosolyogni, és rögtön randira hívni a lányt.

A nő egy közeli épületben dolgozott, és nem örült a férfi közeledésének. De végül igent mondott a randira, és azóta együtt vannak.

Az első találkozás a férfi szüleivel katasztrófa volt. Azt mondták Chrisnek, hogy szakítson vele, amint a lány az éttermi asztaltól a mosdóba ment.

“Ő csak egy asszisztens. Miért nem randizol Cirával? Ő imád téged. Ő az, aki neked való” – mondta az anyja, az arcán kétségbeesés és undor látszott.

“Hallgass az anyádra, fiam. Egy olyan nőt kell elvenned, aki a saját… osztályodból való. Másképp nem fog menni” – csatlakozott hozzá az apja, és megrázta a fejét.

“Mindkettőtöknek be kell fognia. Ezt nem fogom hallgatni. Ciara egy üres kis hercegnő, és én nem akarok a közelében lenni…!” – mondta erőteljesen, de mégis elég diszkréten.

Amanda visszatért az asztalhoz, és folytatódott a vacsora. A szülei sosem voltak túl pókerarcúak, így ez a találkozás nem volt kellemes. A megjegyzések után azonban még rosszabb volt, és ezt Amanda megérezte.

Később mindent elmagyarázott, és a nő arra kérte, hogy adjon időt a szüleinek. De már eltelt egy kis idő, és még nem melegedtek össze. Előtte viselkedtek, de a háta mögött morgolódtak. Többnyire tolerálták őt, főleg mióta eljegyezték egymást. Közben ő továbbra is reménykedett. Amanda félig teli pohár típusú ember volt. Ezért még mindig felhívta az anyját, hogy vacsorákat tervezzen, és bevonta őt az esküvő néhány részletébe.

Az egyetlen dolog, amiről Amanda nem volt nyíltan beszélni, az az volt, hogy már próbálkoznak a babával. Azt akarta, hogy ez meglepetés legyen. Némi szerencsével Mr. és Mrs. Castillo végre felmelegedne..


Ahogy a szülei vacsoraasztalánál ültek, Chris csak arra tudott gondolni, hogy gyorsan lezavarja ezt az összejövetelt. Valamit el kellett mondania a menyasszonyának, és ez rendkívül sürgős volt. Lehet, hogy örökre megváltoztatja a kapcsolatukat. Még az is lehet, hogy a lány úgy dönt, elhagyja őt.

Tulajdonképpen már néhány napja beszélt erről a szüleivel, mikor megkapta a hírt. Nem sok mindent tudtak hozzáfűzni. Az arcukon szomorúság és aggodalom látszott, de megmaradtak sztoikusnak.

“Ha Amanda el akar hagyni téged, engedd, hogy megtegye” – mondta az anyja, de ez megölné Christ. Ezért félt elmondani neki az igazat.

“Szóval, Amanda” – kezdte az apja, kizökkentve Chris-t a gondolataiból. “Hogy megy a munka?”

“Ó, Mr. Castillo. Remekül. A főnökömnek lesz ez a hatalmas rendezvénye, és én segítek a szervezésben. Igazából jó móka” – válaszolta, és örült, hogy érdeklődnek iránta.

“Ez… remek. És mikor fogsz felmondani?” – folytatta a férfi.

“Tessék?”

“Kilépni. Hogy háziasszony légy’.” – tisztázta Castillo úr.

“Nem lépek ki” – mondta Amanda zavartan.

“Tovább fog dolgozni, apa” – szólt közbe Chris bosszúsan.

“Ez… ez így van rendjén. Amanda mégiscsak egy modern nő, drágám” – mondta az anyja, nem egészen mosolyogva, de nem is dühösen.

“Hát, én még nem tudom a terveimet. A jövőtől függ” – mondta Amanda. “Ha már itt tartunk, szeretnék bejelenteni valamit… Terhes vagyok!”

Csend lett az asztalnál. Amanda biztos volt benne, hogy egy baba minden, amire ennek a családnak szüksége van ahhoz, hogy végre elfogadja őt, de fogalma sem volt arról, hogy Chris mit tudott meg.

Az első, aki megtörte a csendet, Mrs. Castillo volt. “Meddő!” – kiabálta. Az arca vörös volt a dühtől.

Chris teljesen megdermedt. Egy ideje már védekezés nélkül intim viszonyban voltak. De most kapta meg az orvosi eredményeket, amelyek bizonyították, hogy nem lehet apa. Ez azt jelentette… hogy Amanda megcsalta.

“TE SEMMIREKELLŐ!” – ordította az anyja. “MEGCSALTAD A FIAMAT ÉS TEHERBE ESTÉL?! ÍGY AKAROD CSAPDÁBA EJTENI?!”

“Csapdába ejteni őt? Mrs. Castillo, Chris és én már hónapok óta próbálkozunk. Meg akartuk lepni önt, és családot akartunk alapítani. Hogy érti azt, hogy meddő? Az lehetetlen!” – Amanda nem tudta, mit tegyen.

Castillo úr felállt: “Azonnal hagyd el ezt a házat. Soha többé ne mutatkozz a fiam közelében, különben távoltartási végzést szerzünk” – megfenyegette.

“Uram! Chris, kérem! Nem értem!” – Amanda könyörgött a vőlegényének, de Chris nem tudott megmozdulni. Hirtelen Mrs. Castillo megragadta Amanda karját, és a bejárati ajtó felé kezdte húzni.

“Tűnj el innen, most!” – kiabálta az idősebb nő.

Amanda többször is Chris után kiáltott. Hiába. A férfi még mindig az asztalnál ült, a tányérját nézte, és nem mozdult.

“CHRIS!”

A következő napok zűrzavaros homályban teltek. Chris kiköltözött a közös lakásukból, az orvosi eredményeket a konyhapulton hagyva.

“Aggódtam, és megvizsgáltattam magam. Meddő vagyok. Teljesen. Remélem, boldog életed lesz, de nem velem” – írta, összetörve Amanda szívét.

Az orvosnak tévednie kellett. Terhes volt, és 100%-ban Chris babáját várta. Már évek óta nem volt mással. Hogyan volt ez lehetséges? És miért nem beszél velem?

Minden igyekezete ellenére Chris nem akart vele beszélni. Mikor elment a szülői házba, hívták a rendőrséget, akik azt mondták neki, hogy távozzon, különben letartóztatják.

“Rendben, elmegyek! Egyedül fogom felnevelni a gyereket! Te vagy az, aki kimarad, és amikor rájössz az igazságra, már túl késő lesz!” – kiabálta, majd elsétált.

Annak ellenére, amit a Castillo család próbált sugallni, Amandának nem kellett csapdába csalnia senkit. Lehet, hogy nem gazdag családból származott, de remek állása volt. A cégének fantasztikus szülési szabadságra vonatkozó szabályzata volt, és az egész csapat készen állt arra, hogy támogassa őt. A főnöke szerette őt, úgyhogy nem aggódott.

A probléma az volt, hogy Chris nélkül és egyedülálló anyaként teljesen más jövő elé nézett. De ha mások képesek voltak rá, ő is képes volt rá.

Megszülte a gyermekét, Paulnak nevezte el, és mindent megtett érte. Néha fullasztó volt mindent egyedül csinálni, de ő minden nap kitartott a fia mellett. Az egyetlen probléma az volt, hogy a gyermeke Chris másolata volt. Lehetetlen volt nem észrevenni.

“Azok az idióták” – suttogta, miután letette szundikálni. “Nem tudják, hogy mit hagynak ki. Hagyd őket tortát enni a vidéki klubjaikban, amíg mi ketten megtaláljuk az igazi boldogságot.”

***

Chris megpróbált továbblépni. Az általában rideg szülei támogatták, miután kiköltözött az Amandával közös lakásból. Hálás volt ezért. Az utolsó dolog, amit valaha is elképzelt, hogy Amanda megcsalja őt. A cáfolhatatlan bizonyítékok ellenére sem tűnt lehetségesnek.

De a szülei azt mondták neki, hogy hamarosan minden rendbe jön. Az élet megy tovább, még akkor is, ha nem akarod. Visszament dolgozni, új lakást talált magának, és megpróbálta elfelejteni a fájdalmat. A jövő borús volt Amanda nélkül, de a szülei próbálták felvidítani.

Egy nap meghívták vacsorára, és Ciara is ott volt. Meglepő módon jól kijöttek egymással. A szülei nagyon örültek, és bátorították a barátságot. Chrisben nem volt annyi kedv, hogy ismét visszautasítsa.

Elkezdett randizni Ciarával. Lassan haladtak, de nem szegte kedvét az anyjának, amikor az egy vidéki esküvőről beszélt. Jól van. Ha ez az az élet, amit megérdemlek, akkor hagyom, hogy mindent megtervezzenek nekem, gondolta.

Amanda kikerült az életéből. Csak remélni tudta, hogy a gyerek apja jó ember.

***

Körülbelül egy évvel Paul születése után Amanda az utcán sétált mikor belebotlott valakibe.

“Nagyon sajnálom. Nem figyeltem” – mentegetőzött, és mikor felemelte a tekintetét, meglátta Chris-t. “Ó.”

“Amanda” – mondta, és nyelt egyet. “Szia.”

“Helló” – válaszolta a lány kínosan.

“Várj” – megragadta Chris a kezét, de a mozdulat hatására elejtette a telefonját. “Jézusom, sajnálom.”

Felvette, és a képernyő felgyulladt. Egy kép villant fel a babájáról, és a férfi nem tudta elvenni róla a tekintetét.

“Add ide!” – ragadta ki Amanda a férfi kezéből,  kimutatva a dühét. “Nem érdemled meg, hogy ránézz.”

“Ő a…?” – motyogta a férfi, lélegzetvisszafojtva a kép láttán.

“Igen. A fiam” – emelte fel az állát. “Az enyém. Egyedül.”

A viselkedése meglepő volt. Először megértette, hazudott a megcsalással kapcsolatban, de már eltelt egy kis idő a szakításuk óta. Már nem kellett színlelnie.

“Gondolom, nem jöttél össze az apával” – jegyezte meg Chris, és legszívesebben dühös lett volna, hogy valahogy megbántsa.

“Igen, nem jött össze” – vonta fel a szemöldökét. “Szia, Chris.”

És elsétált.

Chris napokig erősen töprengett. A babáról készült képre nem nagyon emlékezett, mivel a nő túl gyorsan elkapta a telefonját. De lenyűgöző kék szemei voltak. Amanda szemei barnák voltak. Persze bárki lehetett az apa.

De a hozzáállása. Az, ahogyan vádolta őt anélkül, hogy ténylegesen mondott volna valamit, rendkívül furcsa volt. Lehetséges volt, hogy tévedett? Hogy az orvosai tévedtek?

Nem tűnt valószínűnek, hiszen Ciara apjának magánklinikájára járt. Ott a legmodernebb technológiával rendelkeztek, így a téves eredmény esélye minimális volt. De… mi van, ha mégis?

Nem sokat gondolkodhatott ezen, mert Ciara elrángatta az anyjához, hogy találkozzon az esküvőszervezővel. Igen, eljegyezték egymást, és a dolgok gyorsan haladtak. De nem érdekelte. Csak azt akarta, hogy a szülei hallgassanak róla.

Az egész helyzet őrületes volt. Fogalma sem volt, miért volt ott, amikor Ciara és az anyja mindent összeszedtek. Mikor a menyasszonya szünetet tartott, Geoffrey asszony rá összpontosított. Beszélt egy kicsit az esküvőről, a jövőről, arról, hogy mindig is tudta, hogy eljön ez a nap, stb.

De hirtelen azt mondta: “Ó, Istenem, és a babák, amiket ti ketten fogtok szülni. Drágaságok!”

“Babák? Mrs. Geoffrey, én termékeny vagyok. Ezt tudnia kell. Megvizsgáltak a férje klinikáján, és mindenki tudja” – magyarázta Chris homlokát ráncolva.

“Micsoda? Nem, ez csak a tervünk volt..” – kuncogott Mrs. Geoffrey, és intett a kezével.

“Terv?” . Chris hangja jéggé változott.

Úgy tűnt, Mrs Geoffrey csak ekkor döbbent rá, mit is mondott. Az arca elsápadt, és a keze a szájához repült. “Úgy értem….. Ehhh, nem. Azoknak a dolgoknak vannak hibái… Szerintem az IVF működhet…” – dadogott.

Chris pedig rögtön összekapcsolta a szálakat.

“Oké, folytassuk” – mondta Chiara, de nem “olvasva a szobát”.

“Drágám, örülök, hogy átvertél, és most már feleségül vehetlek” – mondta Chris váratlanul.

“Te tudtál erről?” – kérdezte, és mosolyogni kezdett.

“Ciara, ne! – suttogta az anyja.

Chris felállt a kanapéról. “Viszlát! Remélem, a pokolban rohadtok meg.”

***

Chris az egész történetet az anyjától tudta meg, akivel telefonon beszélt, miközben Amanda lakására hajtott. Szerencsére a nő nem költözött ki a közös lakásukból, és még mindig volt kulcsa.

“Chris, te ezt nem érted!” – jajgatott az anyja, de nem érdekelte. Az igazságot követelte.

Az eredményei valóban tervszerűek voltak. Egy csel. Egy terv. Egy árulás. Az egészet úgy tervezték, hogy dobja Amandát, és Ciarát vegye feleségül. Az anyja valahogy rájött, hogy Amanda mennyire szeretne gyereket. Azt hitték, hogy a hírek miatt majd elválnak.

De a tervük még jobban sikerült, miután Amanda bejelentette a terhességét. Mrs. Castillo összeszedte a legjobb színészi játékát, és előadta azt a műsort. Mindenki tudta. A szülei, Ciara szülei és a technikus, akit lefizettek és később kirúgtak… Még az orvosát is becsapták, mert ő csak a hamis laboreredményeket és képeket látta.

“Soha többé nem fogsz látni” – mondta az anyjának, és letette a telefont.

Bekopogott, rájött, hogy Amanda nincs otthon, és úgy döntött, bemegy. Belépett a második szobába, és meglátta a gyönyörű szobát, amit Amanda fiuknak tervezett. Kék volt az egész. A falakra felhők voltak festve, és játékok hevertek mindenhol.

Chris besétált a hálószobájukba, és látta, hogy nagyrészt minden ugyanolyan. Leült az ágyra, és legszívesebben sírva fakadt volna. De vissza kellett fognia magát, és gondolkodnia kellett. Hogyan fogom visszahódítani őt és bocsánatot kérni? Hinni fog nekem? töprengett, de a könnyek előtörtek, és nem akartak elállni.

Végül elaludt.

***

“AAAAH!” Amanda felkiáltott, miután felkapcsolta a villanyt a szobájában. “Tűnj el innen! Hívom a rendőrséget!”

“Amanda! Amanda! Én vagyok az, Chris!”

“Chris! A pokolba! Hogy tudtál csak úgy besétálni? Megőrültél? Épp egy kést akartam ragadni!” – kiáltozott Amanda, és megütötte a vállát; aztán meglátta a könnyáztatta arcát. “Egyáltalán miért vagy itt?”

“Beszélnünk kell…”

“Azt hiszem… nem vagyok meglepve, de ez… mégis… hihetetlen” – mondta, miután elmesélte neki az egész történetet.

“Igen, az” – bólintott Chris. “Nagyon sajnálom. Hinnem kellett volna neked. Több vizsgálatot kellett volna kérnem. Sokkolt a hír, és nem tudtam, hogy elhagysz-e, mert mindig is családot akartál. Egy idióta voltam.”

“Igen, az voltál.. De azt hiszem, végre van értelme. Mintha… minden összeillene. Nem azt mondom, hogy ez így helyes. De értem.”

“Van rá mód, hogy megbocsáss nekem?”

“Az élet túl rövid a haraghoz.”

“És van rá mód, hogy az életében legyek?”

“Azt nem tudom” – nézett le Amanda. “Ez… nehéz. Magányos voltam. Nem ezt terveztük. Nem tudom, van-e visszaút.”

Eddig visszatartotta a könnyeit, de lassan végigfolytak az arcán, ahogy visszaemlékezett mindarra, ami a majdnem két év alatt történt. Chris vele együtt sírt.

“Tudom, hogy örökké fog tartani, de jóvá fogom tenni. Bármi történjék is… még ha nem is tudjuk folytatni ott, ahol abbahagytuk, te és ő a családom vagytok. Az egyetlen családom” – esküdözött, és Amanda belenézett a fájó, duzzadt szemébe, és tudta, hogy elszánt.

“Először… meg kell ismerned Pault, a fiadat” – kezdte Amanda, miközben megtörölte az arcát. “Aztán pedig valószínűleg el kell gondolkodnunk azon, hogy bepereljük Mr. Geoffrey-t.”

Chris egyszerre sírt és nevetett. Tudta, hogy mint mindig, Amandának most is igaza volt. Szüksége volt egy ügyvédre.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

  • Mindig kérjünk második véleményt. Az orvostudományban mindig lehetnek téves eredmények, ezért mindig kérdezzen meg valaki mást, ha egy diagnózis túl drasztikusnak tűnik.
  • Adj egy esélyt a párodnak, és hagyd, hogy megmagyarázza. Chris sok fájdalmat megspórolhatott volna magának, ha hagyja Amandát beszélni. A cselszövést talán azonnal felfedezték volna.

Oszd meg ezt a történetet családoddal és barátaiddal. Lehet, hogy feldobja a napjukat és inspirálja őket.

Ezt a cikket a mindennapi életéből vett történetek ihlették, és egy profi író írta. A nevekkel és/vagy helyszínekkel való bármilyen hasonlóság pusztán a véletlen műve. Minden kép csak és kizárólag illusztrációs célokat szolgál.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?